trygonometria
PrzyszlyMakler: | | 2 | |
Określ zbiór wartości funkcji f(x) = sin x + sin( |
| π − x): |
| | 3 | |
Zrobiłem:
| | x+23π−x | | x−23π+x | | 1 | | 1 | |
2sin |
| *cos |
| = 2sin |
| π*cos(x− |
| π) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Lecz nie wiem czy dalej i czy to dobre. Trygonometria to nie mój dział.
8 mar 19:23
Jerzy:
jakie wartości osiaga cos(x − π/3) ?
8 mar 19:27
PrzyszlyMakler: PS. A dobrze wykonałem działanie? To wykres kosinusa przesunięty o 60 stopni w prawo. Czyli
osiąga takie same wartości jak zwykły kosiuns, czyli <−1;1>?
8 mar 19:36
Jerzy:
| | √3 | |
tak ... i jeszcze jest pomnożony przez: 2* |
| = √3 |
| | 2 | |
8 mar 19:38
PrzyszlyMakler: Nie rozumiem. Mógłbyś wyjaśnić? I dziękuję za dotychczasową pomoc.
8 mar 20:02
Jerzy:
skoro: −1 ≤ cos(x−π/3) ≤ 1 , to: −1*√3 ≤ √3cos(x − π/3) ≤ 1*√3
...... i wnioski ?
8 mar 20:04
PrzyszlyMakler: ale cos 60 stopni to 1/2. Skąd wziąłeś tam
√3?
8 mar 20:12
Jerzy:
cos(x− π/3) jest pomnożone przez: 2*sin60o = √3
8 mar 20:14
PrzyszlyMakler: Ok. Wszystko rozumiem, bardzo dziękuję, tylk odlaczego jeszcze w Twoim poście z 20:04 −1*√3 <
√3cos(x−π/3) ?
8 mar 20:30