#workout 13
PrzyszlyMakler: Wykaż, że dla każdego kąta α prawdziwa jest róność 2(sin
4α + cos
4α) = 2 − sin
22α
Dla mojego łatwiejszego pisania przyjmę α=x
L= 2(sin
4x + cos
4x) =
=2[(sin
2x + cos
2x)
2 − 2sin
2x*cos
2x]=
=2[(sin
2x + cos
2x)
2 − (
√2sin2x*cos2x)
2] =
=2[(sin
2x + cos
2x −
√2sin2xcos2x)(sin
2x + cos
2x +
√2sin2xcos2x)]
z jedynki tryg.
=2[1
2 − (
√2sin2xcos2x)
2] =
L= 2 − 4sin
2xcos
2x
P= 2 − sin
2x = 2 − 2sin
2xcos
2x
L≠P

Gdzie błąd?
8 mar 20:44
Benny: 2(sin
4x+cos
4x)=2[(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x]=2(1−2sin
2xcos
2x)=
| | 1 | |
=2(1− |
| sin22x)=2−sin22x |
| | 2 | |
8 mar 20:56
Eta:
L= 2(sin2x+cos2x)2−4sin2x*cos2x = 2−sin2(2x)=P
8 mar 21:00
PrzyszlyMakler: Ok Dziękuję. Dany jest trójkąt ABC, w którym odcinek BD jest środkową, punkt E jej środkiem.
Przez punkt E i wierzchołek A poprowadzono prostą, która przecięła bok BC w punkcie F. Wykaż,
8 mar 21:17
PrzyszlyMakler: #pOMOCy
8 mar 21:36
Eta:
Chwila moment

już rysuję
8 mar 21:38
PrzyszlyMakler: Dziękuję. Ja sobie narysowałem nawet w rzeczywistych wymiarach ten rysunek i rzeczywiście tak
jest! Szukałem trójkątów podobnych, przystających, ale jedyne do czego doszedłem, to to, że
środkowa dzieli trójkąty o równych polach, ale nie wiem co z tym zrobić.. Kątów się żadnych
nei doszukałem, ani trójkątów podobnych.. Tragedia te dowody, nie wiem czy sie ich nawet uczyc
przed matura, bo chyba bym musial 2 miesiece sie uczyc, by zrobic jakies zadanie z
rozszerzenia z dowodu− szczegolnie geometrycznego..
8 mar 21:41
PrzyszlyMakler: Najgorsze jest to, że jestem pewien, że trzeba znaleźć jakieś trojkaty podobne, A Ty, Droga Eto
narysujesz zaraz ten rysunek, pokażesz mi trójkąty podobne i palne sobie w łeb..
8 mar 21:45
Eta:

Dasz radę napisać komentarze do tego rysunku?
z własności środkowych ED w ΔAEC i BE w ΔABC i CE w ΔBDC
.....................................
..................................
| | 1 | |
zatem P(BEC)= |
| P(ABC) i z tego wynika teza, że |FC|=2y i |FB|=y |
| | 4 | |
co kończy dowód
8 mar 21:48
PrzyszlyMakler: Skąd wiemy, że środkowa CE jest środkową trójkąta BDC?
8 mar 21:55
Eta:
Z treści zadania

"punkt E jest jej środkiem .. tzn. środkiem BD"
8 mar 21:57
PrzyszlyMakler: Ale skąd wiemy, że odcinek E jest środkiem DB? Tego nie ma w treści.
8 mar 22:08
Eta:
No przecież masz tę informację w treści zadania! ( czytanie ze zrozumieniem?
8 mar 22:12
Eta:
Jasne? czy jeszcze nie?
8 mar 22:20
PrzyszlyMakler: Tak.. oczwiście. XD jeju. Ale hmm. I tak nie za bardzo rozumiem co z tego wynika. W sensie..
dlaczego to udowodniłaś.
8 mar 22:23
Eta:
Inny sposób
Prowadzimy prostą DG ∥ AF
Z twierdzenia Talesa w ΔAFC : |FG|=|GC|=y
analogicznie w trójkącie BDG : |GF|=|FB|=y
| | 2 | |
to: |CF|=2y i |FB|=y ⇒ |CF|= |
| |CB| |
| | 3 | |
c.n.w.
9 mar 02:03