potrzebuję rozwiązań
domisia: PROSZĘ POMÓŻCIE
Potrzebne mi po trzy przykłady z każdego zadania, poza zadaniem czwartym i piątym (bo tam nie
ma wyboru). Dziękuję za jakąkolwiek nawet pomoc.
zadanie 1
Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f określonej wzorem:
a) f(x)= x2 +6x+5
b) f(x)= x2 −10x+31
c) f(x)= 1/2 x2 +2x−2
d) f(x)= 4 x2 −3
e) f(x)= 4 x2−4x+1
f) f(x)= 1/3 x2 −2x+3
zadanie 2
Wzór funkcji kwadratowej f przedstaw w postaci kanonicznej i podaj jej najmniejszą (największą)
wartość, gdy:
a) f(x)= 3 x2 +18x +25
b) f(x)= − x2 + 2/3x−1/9x
c) f(x)= x2 −4x+17/4
d) f(x)= −2 x2 −4x−4
e) f(x)= 3 x2 −6 \sqrt3 {x}
zadanie 3
Funkcja kwadratowa f określona jest wzorem:
a) f(x)= x2 +3x
b) f(x)= 1/2 x2 −2x
c) f(x)= − x2 +1
d) f(x)= 2 x2 −8
e) f(x)= x2 +6x+9
f) f(x)= 4 x2 −4x+1
g) f(x)= − x2 −2x−3
h) f(x)= 1/2 x2 +4x+3
i) f(x)= 1/3 x2 −2x−4
1. Podaj współrzędne wierzchołka W paraboli, która jest jej wykresem.
2. Napisz wzór funkcji w postaci kanonicznej.
3. Napisz równanie osi symetrii jej wykresu.
4. Podaj zbiór wartości funkcji f.
5. Określ liczbę miejsc zerowych funkcji f.
zadanie 4
Podaj przykład wzoru funkcji kwadratowej zapisany w postaci kanonicznej, o której wiadomo, że:
a) ma największą wartość równą 3 i osią symetrii jej wykresu jest prosta o równaniu x=3
b) ma najmniejszą wartość równą 3 i osią symetrii jej wykresu jest prosta o równaniu x=3
zadanie 5
Prosta o równaniu x=−2 jest osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f(x)= (m−2) x2
+2mx+4m−1 . Wyznacz wzór wartości tej funkcji.
zadanie 6
Określ liczbę miejsc zerowych funkcji kwadratowej f, gdy:
a) f(x)= x2 −7x−8
b) f(x)= − x2 +4x−11
c) f(x)= 4 x2 −4x+1
d) f(x)= 25 x2 +30x+9
e) f(x)= 1/2 (x−4) 2 −2
f) f(x)= − \sqrt2{x} (x−5)
Z góry dzięki.
8 mar 10:33
8 mar 10:48
domisia: Co robię? Uczę się zaocznie, więc tych lekcji mam tyle w semestrze co normalnie tygodniowo jest
w masówce, a po drugie jak nie jestem w szkole to pracuję.
8 mar 11:09
5-latek : Ale to nic nie zmienia ze Ty uczysz się zaocznie .
Nie tylko Ty się uczysz . Ludzie studiują zaocznie i musza za to placic . Wiec dla nich
szacunek bo musza zdobywac wiedzde sami . Ty chodzisz do technikum albo liceum nie wiem czy
musisz placic za to . Jeśli musisz to zastamow się czy nie szkoda tych Twoich pieniędzy przy
takim podejściu
Tobie się po prostu nie chce . Przeciez te zadania nie dostalas wczoraj do rozwiązania .
Obudzilas się w ostaniej chwili żeby zaliczyć .
Nawet nie próbujesz sama cos rozwiazac . Dostalas link wie próbuj sama cos od siebie
jeśli zobaczę lub ewentualnie ktoś zobaczy z eprobujesz to pomoze się .
8 mar 11:30