Podpowiedź: Powstać ma kilka szeregów geometrycznych. Ile? Nie mam pojęcia.
Trwoga hehe: Wykaż, że:
1 * 31/3 * 91/9 * 271/27 * ... = 4√27
8 mar 17:53
grzest:
Nie ma trwogi

.
Po przekształceniach podaną równość można doprowadzić do postaci:
3
1/3+2/9+3/27+...= 3
3/4.
Mamy więc udowodnić, że:
| 1 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| + |
| + |
| +... = |
| . |
| 3 | | 9 | | 27 | | 4 | |
Rozpisując odpowiednio (w słupku) sumę po lewej stronie otrzymamy szeregi geometryczne, które
należy oddzielnie sumować. W efekcie dostaniemy jeszcze jeden szereg geometryczny, którego
suma powinna być równa 3/4 (jeśli nie było błędów przy liczeniu).
8 mar 20:49
Trwoga: Rozumiem wszystko do tej pory, ale nie za bardzo wiem, jak to rozpisać na te szeregi
8 mar 23:42
yyhy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| +( |
| + |
| )+( |
| + |
| + |
| )+.. |
| | 3 | | 32 | | 32 | | 33 | | 33 | | 33 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| + |
| + |
| +....)+( |
| + |
| +....)+( |
| +....) |
| | 3 | | 32 | | 33 | | 32 | | 33 | | 33 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 3 | | | | 32 | | | | 33 | | | |
Prościej sbie nie wyobrażam jak to zrobić, pozdrawiam
9 mar 00:18
yyhy: (w 4 linijce oczywiście zapis powinien sie konczyć +...)
9 mar 00:20
olekturbo: ciężkie
9 mar 00:22
Trwoga: Oo widzisz, o to mi chodziło. Dochodziłem do trzeciej linijki i nie wiedziałem, co dalej.
Dzięki wielkie :3
9 mar 07:15