Objętość prostopadłościanu
Pati: Długość krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg arytmetyczny
r=3 . Oblicz V tego prostopadłościanu wiedząc,że ole powierzchni całkowitej =276
8 mar 21:54
Eta:
8 mar 22:03
Janek191:
x, x + 3, x + 6
2*( x*(x + 3) + x*(x +6) + (x + 3)*(x + 6)) = 276 / : 2
x
2 + 3 x + x
2 + 6 x + x
2 + 9 x + 18 = 138
3 x
2 + 18 x − 120 = 0 / : 3
x
2 + 6 x − 40 = 0
Δ = 36 − 4*1*(−40) = 36 + 160 = 196
√Δ = 14
więc krawędzie mają długości:
4, 7, 10
zatem
V = 4*7*10 = 280 [j
3]
=================
8 mar 22:04
Eta:
No i po "ptokach" ...jak zwykle
8 mar 22:05
Eta:
@
J............
Łatwiej mnożyć : x−3, x, x+3
8 mar 22:07