matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaz
mat:
pole trójkąta jest rowne polowie iloczynu jego bokow. Wykaz ze obwod trojkata jest mniejszy od 3
8 mar 14:45
mat:
wskazowka?
8 mar 14:48
irena_1:
1
P=
abc
2
α, β, γ − kąty wewnętrzne trójkąta, to sinus co najwyżej jednego z kątów może być równy 1, a sinusy pozostałych muszą być mniejsze od 1
1
1
P=
ab sinγ=
abc
2
2
c=sinγ
1
1
ac sinβ=
abc
2
2
b=sinβ
1
1
bc sinα=
abc
2
2
a=sinα a+b+c=sinα+sinβ+sinγ<1+1+1=3
8 mar 14:53
mat:
dziekuje
8 mar 14:59