zadanie optymalizacyjne
Natalka: Wyznacz wymiar prostokąta o maksymalnym polu którego dwa wierzchołki należna do osi OX a dwa
pozostałe należą do wykresu funkcji y=4− x do potęgi 2
8 mar 21:45
Janek191:

A = ( x, y) = ( x, 4 − x
2 )
B = ( − x, 4 − x
2 )
C = ( − x, 0 )
D = ( x, 0)
Pole prostokąta ABCD
P = I CD I * I DA I = ( x − (−x))*( 4 − x
2) = 2 x*(4 − x
2) = 8 x − 2 x
3
P(x) = 8 x − 2 x
3
| 4 | |
P '(x) = 8 − 6 x = 0 ⇔ x = |
| |
| 3 | |
| 4 | | 16 | | 20 | |
I DA I = 4 − x2 = 4 − ( |
| )2 = 4 − |
| = |
| |
| 3 | | 9 | | 9 | |
9 mar 16:37