matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.10.2015
Zadania
Odp.
4
Ania:
Dlaczego:
3
bimbam:
szeregi − kryteria zbieżności Cześć
14
boom:
x
3
−13x
2
+52x=64 x=?
2
banal:
Mam pytanie, którym się pewnie ośmieszę, ale co tam.. Kto pyta nie błądzi..
2
samotnik:
Witam! Od razu przepraszam za takie pytanie, bo wiem że to nie od tego jest to forum. Jestem raczej samotnikiem i nie gadam z kimś za dużo, bo jak nie mam nic do powiedzenia to co się
5
kelo:
W jaki sposób roziwązać takowy układ równań: |x|+3|y|=7
8
bk:
2
1 − (
)
n
5
Czy mógłby ktoś pokazać mi jak to rozwiązać krok po kroku? Bo w jednym zadanku wychodzi mi coś
1
logarytmy:
log7 2*log 7=log 2? loh o podst 7 z 2 * log o podst 10 z 7=log o podst 10 z 2?
7
Janek191:
Źle
6
Piotr:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x), jeśli:
17
boom:
znajdź zbiór punktów X leżących na płaszczyźnie R
2
o własności: odległość punktu X od prostej y=1 jest równa odległości X od punktu (0,0)
6
Marta:
4
Oblicz pochodną y=
x
3
2
Mariolka:
Mógłby ktoś pomóc w jaki sposób ruszyć przykład a? http://iv.pl/images/08654709573911537804.jpg
6
13ewa:
Wiecie jak rozwiązać taki układ nierówności?
1
W potrzebie:
(2/5)
log
√
3
(ctg x−1)
>1 ; logarytm o podstawie
√
3
z ctgx−1
1
charlotte:
Podaj zaokrąglenia liczb a)0,523x10
(
−3) (+/−) 0,00362x10
(
−2)
1
KeramxD:
3. Objętość pudełka ma być najwieksza.
1
KeramxD:
2. Pole powierzchni walca wynosi 90π. Wyznacz r podstawy aby objętość była największa.
3
KeramxD:
1. Suma długości prostopadłościanu z jednego wierzchołka wynosi 6. Jedna krawędź jest dwa razy większa od drugiej. Wyznacz wymiary prostopadłościanu tak aby objętość była najwieksza.
3
van:
Rozwiąż graficznie równania:
1
olo:
Grupę złożoną z 30 studentów wśród których są N i K podzielono w sposób losowy na dwie równoliczne grupy laboratoryjne. Oblicz prawdopodobieństwo, że studenci N i K znajdą się w
3
Aga1715:
Witam, mam do zrobienia zadanie z funkcją liniową, ale nie wiem jak się do niego zabrać. Oto jesgo treść.
1
kubaa:
Zadanie 22. Suma dwóch liczb wynosi 4, a ich różnica wynosi 2. ich iloczyn równa się. A. 3 B. 4 C. 6 D. 8
3
A:
Ile to jest 1/4
1
/2 i jak to obliczyć?
0
Qba98:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne są prostokątnymi trójkątami równoramiennymi długości ramion 8 cm. Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa. Mógłby
1
Jakub:
Witam , mam problem z 2 granicami ,bylbym wdziecnzy gdyby ktos udosptenil mi ich rozwiazanie. (x−>1)lim (x
2
−1)
lnx
3
1234abcd:
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie poniższego działania.
5
A:
Zadanie widoczne na zdjęciu
http://iv.pl/images/88537451518232544725.png
2
Emshya:
Oblicz pochodną funkcji f(x)=(x
3
)/(x
2
+1) −1/x
2
4
A.:
Tu musi być jakiś głupi błąd, robię zadanie dwoma sposobami i wychodzi co innego. Czy mógłby ktoś proszę powiedzieć co robię źle?
2
Janek191:
Tak pisz:
20
wd410:
Z urny w której jest 6 kul białych i 8 czarnych, losujemy kolejno 3 kule bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za 3 razem wylosujemy:
1
elo:
a
3
−a
2
b+ab
2
b
3
+a
3
6
załamana :
LOGARYTMY Witam, mam za zadanie obliczyć x:
2
Domino:
Zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej
3
Paulina:
Dana jest funkcja f(x) = Ix−1I + I2 − xI. Określ liczbę rozwiązań równania: f(x) = m, w zależności od parametru m.
2
outofthedark:
Kiedy wykazujemy podzielność indukcyjnie, np. n ∊ N, n ≥ 3 : 5 | n
5
− n
2
elo:
ax+ay−bx−by
ax−ay−bx+by
7
Kyrtap:
Pięć lat temu matka była pięć razy starsza od córki, a za trzy lata będzie starsza od córki tylko trzy razy. Ile lat ma każda z nich obecnie?
2
Paulina:
Dla funkcji liniowej f(x) = 3x − 1, oblicz: a) dziedzinę funkcji
1
Kyrtap:
:::rysunek::: Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie oraz styczna do tych okręgów, jak na rysunku. Oblicz
2
Ania :):
Na trójkącie prostokąnym w którym jedna z przyprostokatnych ma dlugosc 8cm opisano okrag o promieniu 5cm. oblicz obwod i pole tego trojkata.
0
Abinur28:
Witam.
0
Dziwny człek:
2
x
*2
−
1 −8
Wykres funkcji f(x)=
jest symetryczny względem osi OX dla wykresu funkcji g .
4
Zapisz wszó funckji g i naszkicuj jej wykres. Dla jakich argumentów funkcja g przyjmuje wartości dodatnie.
1
Ania :) :
Promień okręgu opisanego na trojkacie rownobocznym ma długość 15 cm. Oblicz długość boku i pole tego trojkata.
0
Dziwny człek:
mam jutro sprawdzian i chciałbym popytać o pare zadań Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R) dla których równanie 25
x
+ (1−2m)5
x
+9=0 ma dwa
4
magda:
dany jest trójkąt abc w ktorym AB =12 BC =5 AC=11 . Na boku AB wybrano punkt D tak,ze |DC|=|BC|. oblicz w jakim stosunku punkt D podzielił bok AB. prosze o pomoc
1
Ewa :
Objętość ostroslupa prawidłowego trójkątnego którego krawędź podstawy ma długość 12 a wysokość 9 pierwiastek z 6 jest równa
2
izii:
1)Liczba dodatnia a jest o 50% większa od liczby p, a liczba dodatnia b jest o 20% mniejsza od liczby q. O ile procent iloczyn ab jest wiekszy od iloczynu p i q ?
4
studjent:
Witam, czy zna ktoś sposób aby z dowolnego systemu pozycyjnego dokonać konwersji na dowolny inny?
0
studjent:
Witam, czy ma ktoś jakieś zadania i wykłady do przedmiotów:
13
hihihi:
Dane są punkty A = (3,0) i B = (7,2). Na prostej o równaniu x – y – 1 = 0 wyznacz taki punkt, aby |<AMB|=90st
4
maćek:
Rozwiaż nierówność: (0,4)
(
x+3) + (2,5)
−
x−2 < 3.5
0
dragon:
Narysuj powłokę wypukłą, coA, zbioru A = {x∊R
2
: 3x
1
+2x
2
≤11, x
1
≥0, x
2
>0, x
1
−całkowite}
3
himenaa:
√
144
169
−
25
169
najpierw pierwiastkowanie czy odejmowanie? bo się pogubiłam
2
hihihi:
Wyznacz obraz okręgu (x+4)
2
+ (y − 2)
2
= 16 w jednokładności o skali – 0,5 i środku P(6, −4).
1
sadsad:
czemu ta strona stałą się płatna?! czy to jakiś żart?
!
0
dragon:
Dla odwzorowania g
ab
: R
3
xR
3
→ R określone wzorem:
2
kamil:
1. Zbadaj parzystość funkcji :
7
Yazz:
Dla jakich wartosci parametru m nierownosc jest spelniona przez dowolna liczbe x? mx
2
−mx+3+m>0
8
dragon:
W ciele liczb zespolonych rozwiąż równanie: z
4
+z
3
+2z
2
+z+1=0
1
Olka:
Ile to pierwiastek 3 stopnia z 4 do potęgi 2?
0
ble:
|x|*|x−1|*|x+1|+2x>2 rozwiąż
0
aga:
Dla jakiej wartości parametru m funkcja f jest malejąca w zbiorze liczb rzeczywistych, gdy: f(x) = −x
3
+2mx
2
−4mx−7
0
IRZYX:
Dany jest okrąg o: x
2
+ y
2
−4x +6y − 3 = 0. Wyznacz równanie okręgu o1 będącego obrazem okręgu o w symetrii srodkowej względem punktu: A(−4,6)
1
papaja:
Dane są dwie funkcje liniowe f(x)=x−m oraz g(x)=2x+1. Wyznacz wartość parametru m, dla którego zbiorem rozwiązań nierówności f(x)≤g(x) jest przedział <−3, +
∞
). Jak zrobić takie zadanie?
1
mat mat:
wykaz ze dla dowolnych x,y ∊R oraz dla M∊R
+
zachodzi: 1)−|x|≤x≤|x|
8
bimbam:
zbadaj zbieżność szeregu
1
n=1∑
∞
2n − 1
wykazuję rozbieżność
1
907:
Punkty A=(2,11) i B=(12,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, o przeciwprostokątnej AB.
3
Kate155:
Podaj wzór funkcji homograficznej wiedząc, że jej asymptotami są x=−1 oraz y=3 i do jej wykresu należy punkt A=(1;5).
1
magda:
Witam, co daje mi informacja ,że środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny jest oddalony od końcow
1
onaa:
A(−2,6) B(
√
2
,−3
√
2
)
0
Fizykaa:
Witam. Wiem, że jest to forum matematyczne, ale poniekąd to zagadnienie dotyczy matematyki. Prosiłbym o pomoc ze zjawiskiem Comptona. A dokładniej wykresem. Czy wytłumaczyłby ktoś gdzie
4
random42:
Grupa słuchaczy wykładu z algebry liczy 261 osób. Egzamin podstawowy zdała pewna (dodatnia) ilość osób. Po egzaminie poprawkowym liczba osób, które zdały, powiększyła się o 5,6%. Ile
1
onaa:
k:y+
x−1
2
=
x+2
3
11
KeramxD:
Cześć wszystkim, dostałem zadania z optymalizacji i nie umiem sobię z nimi poradzić. Jutro będę miał korepetycje i wszystko mam nadzieje zrozumiem, lecz potrzebuje tych zadań na jutro rano.
1
taa:
√
3
*(−2
√
3
)=
4
J:
:::rysunek:::
7
Benek:
Wykorzystując własności logarytmu, znaleźć liczbę x: logx= log7− log3+log2
4
J:
podstaw x do dowolnego równania
1
Martyna:
Z grupy , w ktorej jest 8 dziewczat i 6 chlopcow wybieramy losowo 4 osoby . Oblicz prawdopodobienstwo tego ze wybierzmy ;
6
Agatha:
Jak to rozwiązać? Nie wychodzi mi
|2x−1|−2>3x−|2−x|
15
bono:
niby proste a mam zacmienie,która liczba większa:
11
colki:
Dobra jestem już bardzo zdesperowana xD Mamy wyrażenie: W=(x
1/n
+x
1/m
)
2
− 4a
2
*x
m+n
mn
10
zajac:
Witam mam do rozwiązanie takie równanie, wiem że musze tu skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia, ale nie wiem od czego zacząć:
8
aga:
Witam, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać Naszkicować wykresy funkcji:
1
AS:
#Algebra pochodzi od tytułu dzieła uczonego Ibn Musa al. Chorezmi „Al dżabr” (IX w.n.e.).Nazwa “al.−dżabr” jest najprawdopodobniej
2
Daniel:
Sinx≥2sin
2
x