logarytmy
Benek: Wykorzystując własności logarytmu, znaleźć liczbę x:
logx= log7− log3+log2
Mógłby ktos naprowadzic mnie jak to zrobić?
5 paź 15:14
J:
| | 7 | | 14 | | 14 | |
logx = log |
| + log2 = log |
| ⇔ x = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 paź 15:16
Benek: Mam jeszcze problem w tym przykładzie:
logx= 35 log11 − 27log5
logx= log1135 − log527
ułamki powiny znajdować się w potędze.
5 paź 15:26
5 paź 15:29
Benek: i nie da się tego bardziej uprościć?
5 paź 15:31
J:
raczej nie
5 paź 15:32
Benek: ok dzięki

a mógłbyś sprawdzić czy to dobrze zrobiłem?
logx=3log5 +2 log2
logx= log5
3 + log2
2
logx= log125 +log4
logx=log(125*4)
logx= log500
5 paź 15:46
J:
5 paź 15:48