matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie ze stycznymi.
Kyrtap:
Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie oraz styczna do tych okręgów, jak na rysunku. Oblicz pole i obwód czworokąta ABCD jeżeli |CD|=12 ,a kąt |∡BAD|=60
o
5 paź 19:25
===:
|AB|=r
1
+r
2
|CD|
=sin60
o
⇒ |AB|=...
|AB|
Obwód 2|AB|+|CD| Pole .... trapez ...
5 paź 20:06