Oblicz wartość wyrażenia W
colki: Dobra jestem już bardzo zdesperowana xD Mamy wyrażenie:
W=(x
1/n+x
1/m)
2 − 4a
2*x
m+nmn
Wiem, że x= (a+
√a2−1)
2mnm−n
Pomyślałam, że w wyrażeniu w skorzystam ze wzoru na różnicę kwadratów i dostałam:
W=(x
1/n+x
1/m−2ax
m+n2mn)(x
1/n+x
1/m+2ax
m+n2mn)
Bardzo chciałam zwinąć te dwa nawiasy do wzorów na kwadrat różnicy i sumy, ale przeszkadza mi
a. Próbowałam na kilka sposobów, ale nie jestem w stanie dobrać liczb tak aby a nie wystąpiło
w kwadratach, ale znalazło się w podwojonym iloczynie.
Czy ktoś ma jakiś pomysł i mógłby mi pomóc? Proszę
5 paź 13:03
PW: Nie bardzo wiadomo po co tak męczysz to wyrażenie. Rzeczywiście polecenie brzmi "Oblicz wartość
wyrażenia W"? No to pytanie:
– Dla jakiego iksa?
5 paź 13:19
colki: Oblicz wartość wyrażenia w dla x, który podałam. Jest on zależny od a.
5 paź 13:21
henrys: ona ma chyba tylko podstawić w miejsce x wyrażenie (a+
√a2−1)
2mnm−n i obliczyć
5 paź 13:21
henrys: colki do czego Ci te przekształcenia?
5 paź 13:22
===:
to może wpisz treść zadania
5 paź 13:22
colki: Szczerze nie uśmiecha mi się podstawianie z x w tym momencie (a+
√a2−1)
2mnm−n
5 paź 13:24
5-latek: To liczysz na to ze ktoś to zrobi za Ciebie ?
5 paź 13:25
colki: Nie, liczę, że ktoś mi podpowie jak wcisnąć a do wzoru skróconego mnożenia. Takie zadałam
pytanie. Nie chcę odpowiedzi w stylu podane na tacy.
5 paź 13:27
5-latek: ja za chwile muszse spadac do pracy ale nie wydaje CI się ze
(2axm+n/nm)2≠4a2xn+m/mn
5 paź 13:36
PW: Nie widzę problemu, żeby mając
x = u2mnm−n
policzyć
x1n
5 paź 13:37
colki: Dziękuję, już sobie poradziłam. 5−latek wszystko fajnie tylko, że nie jest podane ile równa się
w więc ta "równość" jest zła

.
5 paź 13:45