matematykaszkolna.pl
Oblicz wartość wyrażenia W colki: Dobra jestem już bardzo zdesperowana xD Mamy wyrażenie: W=(x1/n+x1/m)2 − 4a2*xm+nmn Wiem, że x= (a+a2−1)2mnm−n Pomyślałam, że w wyrażeniu w skorzystam ze wzoru na różnicę kwadratów i dostałam: W=(x1/n+x1/m−2axm+n2mn)(x1/n+x1/m+2axm+n2mn) Bardzo chciałam zwinąć te dwa nawiasy do wzorów na kwadrat różnicy i sumy, ale przeszkadza mi a. Próbowałam na kilka sposobów, ale nie jestem w stanie dobrać liczb tak aby a nie wystąpiło w kwadratach, ale znalazło się w podwojonym iloczynie. Czy ktoś ma jakiś pomysł i mógłby mi pomóc? Proszę emotka
5 paź 13:03
PW: Nie bardzo wiadomo po co tak męczysz to wyrażenie. Rzeczywiście polecenie brzmi "Oblicz wartość wyrażenia W"? No to pytanie: – Dla jakiego iksa?
5 paź 13:19
colki: Oblicz wartość wyrażenia w dla x, który podałam. Jest on zależny od a.
5 paź 13:21
henrys: ona ma chyba tylko podstawić w miejsce x wyrażenie (a+a2−1)2mnm−n i obliczyć emotka
5 paź 13:21
henrys: colki do czego Ci te przekształcenia?
5 paź 13:22
===: to może wpisz treść zadania
5 paź 13:22
colki: Szczerze nie uśmiecha mi się podstawianie z x w tym momencie (a+a2−1)2mnm−n emotka
5 paź 13:24
5-latek: To liczysz na to ze ktoś to zrobi za Ciebie ?
5 paź 13:25
colki: Nie, liczę, że ktoś mi podpowie jak wcisnąć a do wzoru skróconego mnożenia. Takie zadałam pytanie. Nie chcę odpowiedzi w stylu podane na tacy.
5 paź 13:27
5-latek: ja za chwile muszse spadac do pracy ale nie wydaje CI się ze (2axm+n/nm)2≠4a2xn+m/mn
5 paź 13:36
PW: Nie widzę problemu, żeby mając x = u2mnm−n policzyć x1n
5 paź 13:37
colki: Dziękuję, już sobie poradziłam. 5−latek wszystko fajnie tylko, że nie jest podane ile równa się w więc ta "równość" jest zła .
5 paź 13:45