matematykaszkolna.pl
Zadania z funkcji kamil: 1. Zbadaj parzystość funkcji : f(x)=log(x+x2+1)
 1+sinx 
f(x)=log2

1−sinx 
2. Znajdź funkcję odwrotną do f(x): a) f(x)=x2 gdzie Df=[1,+) b) f(x)=x2 gdzie Df=[−,0)
 2x 
c) f(x)=

gdzie Df=(−,−1]
 1+x2 
 2x 
d) f(x)=

gdzie Df=[1,+)
 1+x2 
Rozumiem tutaj jak się znajduje funkcję odwrotną, jednak nie wiem o co chodzi z tą dziedziną.. Co ona określa? 3. Wykaż, że jeżeli : a) f(x) jest rosnąca, to dla każdych a>0, b funkcja g(x)=af(x)+b jest rosnąca b) f(x) jest rosnąca, h(x) jest malejąca, to f(x)−h(x) jest rosnąca c) f(x) jest rosnąca , to g(x)=f(−x) jest malejąca. 4. Zbadaj parzystość iloczynu (złożenia) dwóch funkcji parzystych, funkcji parzystej i nieparzystej, dwóch funkcji nieparzystych. 5. Zbadaj okresowość funkcji. a) f(x)=Asin(ax) + Bcos(ax) b) f(x)=sinx+sin2x c) f(x)=sin2x d) f(x)=sin(x2) g) f(x)= sinx + sin(2x) e) f(x)=|sinx| f) f(x)=sin|x| Te przykłady e i f po prostu narysowałem i po przekszałceniu widać czy jest okresowe, czy nie, ale nie wiem czy graficzne rozwiązanie i interpretacja są dopuszczalne. Proszę o pomoc / wytłumaczenie w powyższych zadaniach.
5 paź 18:25
kamil: ref
5 paź 22:51
Qulka: aby parzysta to f(x) = f(−x) odwrotna to zamieniasz x z y i wyliczasz y
5 paź 22:53
J: Zad 2) Aby istniała funkcja odwrotna do danej, to musi on być różnowartościowa. Funkcja f(x) = x2 nie jest funkcją różnowartościową w R , ale jeśli zawęzimy jej dziedzinę , to jest. a) f(x) = x2 i D: [1,+) .... funkcja odwrotna: y = x i D: [1,+) b) f(x) = x2 i D: (−,0] ..... funkcja odwrotna: y = −x i D: (−,0] c) i d) ... obydwie funkcje odwrotne są identyczne
6 paź 07:45
Kacper: kamil więcej zadań nie było?
6 paź 08:12
kamil: Było, tylko tych nie potrafię.
6 paź 17:21
kamil: Jak sprawdzić czy funkcja jest monotoniczna?
6 paź 17:36
kamil: Po prostu sprawdzić, dla x1<x2 jaka jest pomiędzy wartościami zależność i to wszystko?
6 paź 17:36
kamil: Jak będzie wyglądała ta funkcja odwrotna w c) i d)?
6 paź 17:59
kamil: W przykładzie c) wyszło mi przy sprawdzaniu różnowartości coś takiego : 2(x1−x2)=2x1x2(x1−x2) 2=2x1x2 Czyli że nie jest różnowartościowa i nie ma też odwrotnej? HELP
6 paź 20:52
kamil: odświeżam
8 paź 12:22
Qulka: rysunek
 2x 
y=

1+x2 
w podanym zakresie jest różnowartościowa
8 paź 12:28
8 paź 12:33