równanie
boom: x3−13x2+52x=64
x=?
5 paź 23:27
Mila:
Jaką masz propozycję?
5 paź 23:29
boom: równań 3 stopnia właśnie nie umiem...
5 paź 23:30
5-latek: Dobry wieczor
Milu
5 paź 23:32
5-latek: Zapisz to równanie tak
x3−13x2+52x−64=0
Teraz szukaj pierwiastkow wśród dzielników wyrazu wolnego
5 paź 23:36
boom: x2(x−13)+4(13x−16) = 0 ?
5 paź 23:38
boom: to tak nie da rady zwinąć..
5 paź 23:39
ICSP: x3 − 64 − 13x2 + 52x = 0
(x−4)(x2 + 4x + 16) − 13x(x − 4) = 0
Dalej już chyba problemów być nie powinno.
5 paź 23:40
boom: aaaa w ten sposób. dziękuję bardzo
5 paź 23:40
5-latek: takie rozpisanie CI nic nie da gdyż nie masz wspólnego czynnika który będzie można wylaczyc
przed nawias
5 paź 23:41
boom: x=4
5 paź 23:43
ICSP: jeden masz. Jeszcze dwa.
5 paź 23:44
pigor: ..., M zauważ,że
L(4)= 4
3−13*4
2+52*4= 64−13
42+13*4*4= 64=
P, zatem
np. tak :
x3−13x2+52x= 64 ⇔ x
3−4x
2−9x
2+4*9x+16x−4*16= 0 ⇔
⇔ x
2(x−4)−9x(x−4)+16(x−4)= 0 ⇔ (x−4) (
x2−9x+16)= 0 i
Δ= 17 ⇒
⇔
x=4 v
x= 12(9−√17) v
x= 12(9+√17) . ...
5 paź 23:48
Mila:
x
3−13x
2+52x−64=0
Najpierw patrzysz, czy da się pogrupować i wyłączyć wspólny czynnik,
x
3−13x
2+52x−64=0
(x
3−64)−13x*(x−4)=0
(x−4)*(x
2+4x+16)−13*(x−4)=0
(x−4)*[x
2+4x+16−13x)=0
x−4=0 lub x
2−9x+16=0, Δ=81−64=17
| | 9−√17 | | 9+√17 | |
x=4 lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
=================================
Jeśli nie udaje się, to szukasz pierwiastka wielomianu: W(x)=x
3−13x
2+52x−64
wśród dzielników wyrazu wolnego, czyli 64.
W(4)=64−13*16+52*4−64=0
Wielomian dzieli się przez (x−4)
Schemat Hornera: x=4
1 −13 52 −64
1 −9 16 0
x
3−13x
2+52x−64 =(x−4)*(x
2−9x+16)
(x−4)*(x
2−9x+16)=0
x−4=0 lub (x
2−9x+16)=0 to już wyżej rozwiązane.
====================================
5 paź 23:49
Mila:
DOBRANOC

za dużo nas do pieczenia chleba.
5 paź 23:54