Funkcja liniowa
Aga1715: Witam, mam do zrobienia zadanie z funkcją liniową, ale nie wiem jak się do niego zabrać. Oto
jesgo treść.
Dane są dwie funkcje liniowe f(x)=x−m oraz g(x)=2x+1. Wyznacz wartość parametru m, dla którego
zbiorem rozwiązań nierówności f(x)≤g(x) jest przedział <−3, +∞). Jak zrobić takie zadanie?
5 paź 20:52
Janek191:
x − m ≤ 2 x + 1
x − 2 x ≤ m + 1
− x ≤ m + 1 / *(−1)
x ≥ − m − 1
więc
− m − 1 = − 3
m = 2
=====
5 paź 21:04
Eta:
"jak zrobić takie zadanie" ?
Przepisać
gotowca od
Janek191
5 paź 21:05
Janek191:
Eta też pisze gotowce

( czasami

)
5 paź 21:08