Optymalizacja - prostopadłościan.
KeramxD: 1. Suma długości prostopadłościanu z jednego wierzchołka wynosi 6. Jedna krawędź jest dwa razy
większa od drugiej. Wyznacz wymiary prostopadłościanu tak aby objętość była najwieksza.
5 paź 20:58
Mila:
Suma długości krawędzi? prostopadłościanu ?
Która krawędź ?
Napisz precyzyjnie treść.
5 paź 21:59
KeramxD: Krawędzi, uciekło mi. Powinno byc długości prostopadłościanu.
5 paź 22:22
Mila:

2a+a+b=6
3a+b=6⇔b=6−3a >0
6>3a
0<a<2
V=2a*a*b
V(a)=2a
2*(6−3a)=12a
2−6a
3
V'(a)=24a−18a
2
24a−18a
2=0/:6
4a−3a
2=0
a(4−3a)=0
| | 4 | |
a=0 nie odp.war. zad. lub a= |
| |
| | 3 | |
a(4−3a)>0
| | 4 | |
Przy przejściu przez punkt ( |
| ,0) pochodna zmienia znak z z dodatniego na ujemny⇔ |
| | 3 | |
b=2
5 paź 23:13