Dane są punkty
hihihi: Dane są punkty A = (3,0) i B = (7,2). Na prostej o równaniu x – y – 1 = 0 wyznacz taki punkt,
aby |<AMB|=90st
5 paź 18:46
5 paź 18:53
hihihi: no to niestety zupełnie inne zadanie, takie które jest w linku, jest proste,
a tutaj proste się nie przecinają niestety
5 paź 18:56
Mila:
Nie przeczytałaś uważnie.
Po kolacji napiszę.
5 paź 19:21
===:
5 paź 20:19
Mila:

|∡AMB|=90
0 ⇔ΔABM jest trójkątem prostokątnym, a odcinek AB jest przeciwprostokątną.
x – y – 1 = 0 ⇔y=x−1
Kreślimy okrąg o środku S(5,1) i promieniu r=
√22+12=
√5
Równanie okręgu:
(x−5)
2+(y−1)
2=5
Punkt przecięcia prostej i okręgu:
(x−5)
2+(x−1−1)
2=5⇔
(x−5)
2+(x−2)
2=5
x
2−10x+25+x
2−4x+4=5
2x
2−14x+24=0 /:2
x
2−7x+12=0
Δ=49−48=1
Będą dwa punkty przecięcia
| | 7−1 | |
x1= |
| =3 wtedy y=3−1=2⇔ M1=(3,2) |
| | 2 | |
| | 7+1 | |
x2= |
| =4 wtedy y2=3 ⇔ M2=(4,3) |
| | 2 | |
|∡AM
1B|=90
0 jako kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy
|∡AM
2B|=90
0 jako kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy
Drugi sposób z iloczynu skalarnego wektorów.
5 paź 20:22
===:
5 paź 20:26
Mila:
Jakoś nie spieszy się autorka do zadania.
5 paź 21:46
hihihi: czemu uważasz że się nie spiesze


próbuje je zrobić, razem z tym co mi tutaj umieściliście, żeby to zrozumieć

Mi chodzi o to żeby zrozumieć, a nie spisać gotowca

Dziękuję za rozwiązanie i pomoc
5 paź 21:58
Mila:
No i co rozumiesz?
5 paź 22:00
hihihi: Tak

Dziękuje
5 paź 22:02
Mila:
Proszę
5 paź 22:03
pigor: ..., dane są punkty A = (3,0) i B = (7,2). Na prostej x–y–1= 0
wyznacz taki punkt M, aby |<AMB|=90
o.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
M patrz i myśl , bo inaczej z iloczynu skalarnego wektorów np. tak:
niech
M=(x,y)= (x, x−1)=?, to MA
→= [3−x,0−y] i MB
→= [7−x,2−y] , zatem
|∡AMB|= 90o ⇔ MA
→⊥ MB
→ ⇔ [3−x, −x+1] ◯ [7−x, 2−x+1]= 0 ⇔
⇔ (3−x)(7−x)+(1−x)(3−x)= 0 ⇔ 21−10x+x
2 + 3−4x+x
2= 0 ⇔ 2x
2−14x+24=0 ⇔
⇔
x2−7x+12= 0 ⇔ x=3 v x=4 ⇒
M=(3,2) v
M=(4,3) .
5 paź 22:07
5 paź 22:12