Oblicz współrzędne punktu C
907: Punkty A=(2,11) i B=(12,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC,
o przeciwprostokątnej AB.
Wierzchołek C leży na prostej o równaniu y=x
Oblicz współrzędne punktu C.
Jak się za to zabrać ? czy |AC|=|BC| ?
5 paź 17:43
Mila:
| | 2+12 | | 11+0 | | 11 | |
S=( |
| , |
| )=(7, |
| ) −środek AB |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
∡AC
1B=90
o jako kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy
∡∡AC
2B=90
o jako kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy
Wsp. C
1,C
2:
Punkty przecięcia prostej
y=x i okręgu
| | 11 | | 1 | |
(x−7)2+(y− |
| )2=( |
| |AB|)2 |
| | 2 | | 2 | |
dokończ
5 paź 18:18