logarytmy
załamana : LOGARYTMY Witam, mam za zadanie obliczyć x:
log1/4 x = −2
nie wiem od czego zacząć

heelp
5 paź 20:01
ICSP: x> 0
log1/4 x = −2
log1/4x = log1/4 (1/4)−2
x = (1/4)−2 = 42 = 4 * 4 = 16
5 paź 20:04
dero2005:
logab = x ⇔ ax = b
5 paź 20:05
załamana : czyli ( 1/4 )
−2 = x
4
2 = x
x= 16
dziekuje pieknie
5 paź 20:06
załamana : jeszcze pytanie co do liczenia podstawy logarytmu, log a 216=3
czyli a
3 = 216
a=6 dobrze rozumuję ?
5 paź 20:10
ICSP: 
Pamiętaj tylko o założeniach wynikających z definicji.
5 paź 20:13
załamana : a w zadaniu oblicz wartość wyrazenia :
log4 2 − log4 32 − 6log4 1 = log4 2/32 − log4 1 = log4 1/16 − log4 1 = log4 1/16
log4 1/16 =x
4
x = 1/16
x= − 2
dobrze ?
5 paź 20:21