Zadanie z wiekiem-Matematyka
Kyrtap: Pięć lat temu matka była pięć razy starsza od córki, a za trzy lata będzie starsza od córki
tylko trzy razy. Ile lat ma każda z nich obecnie?
5 paź 19:27
dero2005:
x − wiek matki
y − wiek córki
| ⎧ | x−5 = (y−5)*5 | |
| ⎩ | x+3 = (y+3)*3 |
|
x = 45
y = 13
5 paź 19:36
henrys: do takich zadań można zrobić tabelkę
5 lat temu | teraz | za 3 lata
M 5x 5x+5 5x+8=3(x+8) ⇒ 2x=16 ⇔x=8
C x x+5 x+8
Matka 5*8+5=45
Córka 8+5=13
5 paź 19:46
PW: Bardzo lubię rozwiązania "na palcach", takie jakbyśmy mieli napisać program komputerowy,albo
miałoby odpowiedzieć dziecko, które nie umie posłużyć się układem równań.
(4, 20), (5, 25), (6, 30), (7,35), (8, 40), (9, 45), (10, 50), (11, 55), (12, 60)
− tylko takie pary liczb naturalnych mogą odzwierciedlać zadany stosunek wieku 1:5 przed
pięcioma laty. Wynika to z uwarunkowań biologicznych. Za trzy lata wiek każdej będzie wyższy o
8, pary będą następujące:
(12, 28), (13, 33), (14, 38), (15, 43), (16, 48), (17, 53), (18, 58), (19, 63), (20, 68).
Tylko dla pary (16, 48) stosunek pierwszej liczby do drugiej będzie całkowity, równy 3.
Dzisiaj panie mają 13 i 45 lat.
5 paź 20:27
PW: Korekta: stosunek drugiej liczby do pierwszej będzie całkowity.
5 paź 20:29
Eta:
"na palcach" często wchodzi mąż po ..... imprezie by nie obudzić żony
5 paź 20:34
Mila:
Dlatego należy chodzić z mężem na imprezy. Strzeżonego Pan Bóg strzeże.
5 paź 21:51
Eta:
5 paź 21:53