bardzo głupie ale zapomniałem :D
olekturbo: bardzo głupie ale zapomniałem

jeżeli mam układ równań i chcę go rozwiązać metodą dodawania/odejmowania stronami to przy
przykładzie
x−y = m
2+2m
x+y = m
2−4
2x = 2m
2+2m−4
x = m
2+m−4
a y ?
5 paź 14:44
J:
podstaw x do dowolnego równania
5 paź 14:45
olekturbo: x−y−x−y = m2+2m−m2+4
−2y = 2m+4
y = −m−2
5 paź 14:48
J:
np z drugiego: y = m2 − 4 − x ⇔ y = m2 − 4 − m2 − m + 4 = −m
5 paź 14:50
J:
sorry ... nie zauważyłem,że źle policzyłeś x ... x = m2 + m − 2
teraz: y = m2 − 4 − m2 − m + 2 ⇔ y = − m −2
5 paź 14:56