banal tech
banal: Mam pytanie, którym się pewnie ośmieszę, ale co tam.. Kto pyta nie błądzi..
Mam zadanko i takie równanie. a2−b2=0, przerzucamy i mamy a2=b2. Chcę wyznaczyć a. Co
należy zrobić? Spierwiastkować obustronnie?
5 paź 23:17
pigor: ... tak, wtedy nie możesz zapomnieć o wartościach bezwzględnych
|a|=|b| ⇔ a= −b v a= b.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
mogłeś nie "przerzucać" wtedy :
a
2−b
2=0 ⇔ (a−b)(a+b)= 0 ⇔ a−b=0 v a+b=0 ⇔ a=b v a=−b. ...
5 paź 23:22
5-latek: A może to trzeba rozpisać tak a2−b2=0 to (a−b)(a+b)=0
5 paź 23:23
banal: To ciekawe bo okazało się, że powinno być a=12b Całkiem możliwe, że mogłem pomylić znaki.
6 paź 16:22
banal: Ktoś mógłby powiedzieć skąd?
6 paź 16:23
J:
a2 − b2 = 0 ⇔ a = b lub a = − b ..... i kropka.
6 paź 16:34
PW: Piszesz:
Mam zadanko i takie równanie. a2−b2=0,
A całe zadanko jak wygląda?
6 paź 16:39
banal: Fakt, dobre spostrzeżenie. Musiałem widocznie gdzieś po drodze popełnić błąd..
z2=i
6 paź 17:42
banal:
z2=i
(a+bi)2=i
a2+2abi+b2i2=i
a2−b2=0
2ab=1
6 paź 17:51
PW: Niech z = a + bi.
z2 = a2 − b2 + 2abi
Ma być
a2 − b2 + 2abi = i.
Prawa strona jest liczbą "czysto urojoną", mamy więc dwa warunki:
a2 − b2 = 0 i 2ab = 1.
6 paź 17:52
banal: tak, do tego właśnie doszedłem
6 paź 17:53
banal: ale właśnie nie rozumiem jak wyznaczyć np. a
6 paź 18:00
PW: No rozwiązać układ równań, jak z pierwszego przyjmiesz a = b to po podstawieniu do drugiego ...
6 paź 18:03
banal: więc jakim cudem jest a=12b − tego nie rozumiem
6 paź 18:46
PW: | | 1 | |
2ab = 1, a więc a = |
| , jeśli już upierasz się żeby z obu równań to a wyznaczać. |
| | 2b | |
Gdy z pierwszego podstawisz b = a, to dostaniesz
| | 1 | | 1 | | √2 | | √2 | |
a = |
| ⇔ a2 = |
| ⇔ a = |
| ⋁ a = − |
| , |
| | 2a | | 2 | | 2 | | 2 | |
trzeba to dokończyć, żeby zobaczyć odpowiedź z = ... lub z = (i na wszelki wypadek sprawdzić
czy spełniają równanie).
6 paź 18:57
ICSP: a2 + b2 = |a2 + b2| = √(a2 + b2)2 = √a4 + 2a2b2 + b4 =
= √a4 − 2a2b2 + b4 + 4a2b2 = √(a2 − b2)2 + 4(ab)2
Bardzo ciekawa równość pozwalająca szybko wyznaczyć a2 + b2. Dodając dwa odpowiednie równania
stronami dostajemy a. Natomiast b wyliczamy z pozostałego równania.
6 paź 19:02
banal: Szczerze w ogóle nie pomyślałem, aby wznaczyć a z drugiego równania.. Nie wiem o czym
myslałem..
6 paź 19:44
banal: doszedłem do b2=14b2 − wydaje się źle..
6 paź 20:26
Mila:
Dobrze.
4b4=1, b∊R
6 paź 21:14
banal: ok, dzięki nie byłem pewny
6 paź 22:57
PW: To jakie jest w końcu rozwiązanie zadania, wiesz?
6 paź 23:06
ktoscos: no to koniec zadania nie byl, fakt mam teraz \
4b4=1
4b4=1/:4
b4=14 /*√ −> nie wiem, czy dobry zapis (?)
b2=12 lub b2=−12 no i tutaj nie bardzo wiem jak to zrobić..
7 paź 16:10
wtf: b=√1/2
7 paź 16:25
wtf: sory, źle spojrzałem
7 paź 16:28
J:
√−a = √−1*a = √−1*√a = i*a
7 paź 16:29
wtf: 12i?
7 paź 16:37
J:
b2 = a ⇔ b = √a lub b = − √a
7 paź 16:41
banal: a no tak.. jak pierwiastujemy 12 to zostaje √12 <facepalm>
7 paź 16:42
PW: A tego co pisałem wczoraj o 18:57 to nie zauważyłeś?
Napisz wreszcie odpowiedź − jakie liczby z spełniają zadane równanie z2 = i.
7 paź 16:55