wartość bezwzględna
aga: Witam, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
Naszkicować wykresy funkcji:
f(x)= |x| − |x−1|
5 paź 11:38
J:
rysujesz w przedziałach: (−∞,0) [0,1) [1,+∞)
5 paź 11:40
J:
(−∞,0) → f(x) = −x − (−x + 1) = −1
[0,1) → f(x) = x − ( −x +1) = 2x − 1
[1,+∞) → f(x) = x − (x − 1) = 1
5 paź 11:42
J:
5 paź 11:45
aga: ale dlaczego akurat tak są poustalane przedziały?
5 paź 11:56
J:
to wynika z definicji wartości bezwzględnej :
dla: a ≥ 0 IaI = a
dla: a < 0 IaI = − a
np. tutaj: dla: x < 0 IxI = − x
dla: x < 1 Ix − 1I = − x + 1
5 paź 12:02
aga: juz rozumiem dzieki wielkie
5 paź 12:14
5-latek: kompletnie nie wiem
To co robilas na lekcji ?
jeśli na rozszerzeniu kompletnie nie wiesz jaka jest definicja wartości bezwzględnej to
przenieś się na podstawe
5 paź 13:23
zajac: 5− latek: nie jestem na zadnym rozszerzeniu dla Twojej wiadomości
5 paź 13:44