W ciele liczb zespolonych rozwiąż równanie
dragon: W ciele liczb zespolonych rozwiąż równanie:
z4+z3+2z2+z+1=0
5 paź 18:18
ICSP: z4 + z3 + z2 + z2 + z + 1 = 0
5 paź 18:20
dragon: z
2(z
2+z+1)+(z
2+z+1)=0
(z
2+1)(z
2+z+1)=0
z
2=−1 ⇒ z=
√−3=i v z=−
√−3=−i
| | −1−√−3 | | −1−i√3 | | −1+i√3 | |
(z2+z+1)=0 ⇒ z= |
| = |
| v z= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dobrze?
5 paź 18:35
dragon: z2=−1 ⇒ z=√−1=i v z=−√−1=−i tu się pomyliłem
5 paź 18:36
ICSP: po poprawce dobrze.
5 paź 18:39
Mila:
z4+z3+2z2+z+1=0
W(z)=z4+z3+2z2+z+1
W(−1)=1−1+2+1≠0
W(i)=i4+i3+2i2+i+1=i2*i2+i*i2−2+i+1=
=1−i−2+i+1=0
Schemat Hornera: z=i
1 1 2 1 1
1 1+i i+1 i 0 (1+i)*i=i−1, i−1+2=i+1,
W(z)=(z−i)*(z3+(1+i)*z2+(1+i)*z+i)
P(z)=(z3+(1+i)*z2+(1+i)*z+i)
Szukasz pierwiastków wśród podzielników (i)
P(i)=i3−(1+i)+(1+i)*i+i=−i−1−i+i−1+i≠0
P(−i)=i−(1+i)+(1+i)*(−i)+i=i−1−i −i+1+i=0
Dzielisz
P(z) przez (z+i) i zostanie Ci równanie kwadratowe do rozwiązania.
Dokończ
5 paź 18:41
dragon: Dzięki
5 paź 18:42
Mila:
Dobrze zacząłeś, bardzo ładnie.
z2+1=0⇔
z2−i2=0
(z−i)*(z+i)=0
z=i lub z=−i
5 paź 18:44
dragon: Wielkie dzięki
5 paź 18:45