Układ równań
kelo: W jaki sposób roziwązać takowy układ równań:
|x|+3|y|=7
|y|−|x|=1
oraz troche inny podpunkt:
|x+1|+3|y|=5
|2−2x|+2=|6y|
5 paź 22:32
Qulka: rozpatrywać w każdej ćwiartce oddzielnie
analogicznie tylko przesunięte ćwiartki są
5 paź 22:35
ICSP: albo dodać równania stronami

Ewentualnie przez coś przemnożyć któreś równanie przed dodaniem
5 paź 22:38
pigor: ..., M patrz i myśl, albo np. tak :
|x+1|+3|y|= 5 i |2−2x|+2= |6y| ⇔
⇔ |x+1|+3|y|= 5 i |2||1−x|−|6||x|= −2 /:2 ⇔
⇔ |x+1|+3|y|= 5 i |1−x|−3|x|= −1 /+stronami ⇔
⇔ |x+1|+|x−1|= 4 i |x+1|+3|y|= 5 ⇔
⇔ (x= −2 v x= 2) − w pamięci jako punkty na osi OX, których
suma odległości od −1 i 1 jest równa 4 i 3|y|=5−|x+1| ⇔
⇔ (x= −2 i 3|y|=5−|−2+1|) v (x=2 i 3|y|=5−|2−1|) ⇔
⇔ (x=−2 i 3|y|=4) v (x=2 i 3|y|=4) ⇔
⇔ (x=−2 i |y|=
43) v (x=2 i |y|=
43) ⇔
⇔
(x,y)= (−2,−43) v
(x,y)= (−2, 43) v
v
(x,y)= ( 2,−43) v
(x,y)= ( 2, 43) . ...
5 paź 23:02
Janek191:
W II i III wierszu od góry są pomyłki
5 paź 23:04
pigor: ...o kurde; dzięki; piszę on line i nie mam zwyczaju wracać
(szukać − szkoda mi czasu) ..; przepraszam faktycznie jest 6|x| w drugim
równaniu zamiast 6|y|, ale jednak w głowie siedziało mi 6|y| , bo jak automat
potem dodaję stronami i znikają − redukują się te ±3|y| . ..
5 paź 23:19