prawdopodobienstwo
wd410: Z urny w której jest 6 kul białych i 8 czarnych, losujemy kolejno 3 kule bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że za 3 razem wylosujemy:
a) kulę białą, jeżeli pierwsze 2 wylosowane kule były białe,
b) kulę czarną, jeżeli pierwsze 2 wylosowane kule były różnego koloru?
Wynik to 1/3, mi wychodzi 1/2

A = {BBB, BCB, CBB, CCB}
B = {BBB, BBC}
|A∩B| = 1
5 paź 20:17
wd410: Chodzi o punkt a)
5 paź 20:18
wd410:
5 paź 20:31
wd410:
5 paź 20:44
wd410:
5 paź 21:02
PW: Oj, zupełnie źle. Jeżeli chcesz działać na przestrzeni Ω, w której zdarzenia elementarne są
jednakowo prawdopodobne, czyli stosować klasyczną definicję prawdopodobieństwa, to od razu
widać, że nie tak. Dlaczego zakładasz, że zdarzenia "trzy białe" i np. "dwie białe i czarna"
są jednakowo prawdopodobne? A tak robisz, co widać po "skróconej wersji" wzoru na
prawdopodobieństwo warunkowe.
Nie zastanowiło Cie, że białych jest więcejj niż czarnych, a więc będą występować częściej?
5 paź 21:09
wd410: Rozrysowałem drzewo, mam wszystko rozpisane. Z tego drzewa wybrałem liście? które spełniają
założenia.
5 paź 21:12
PW: W technikum ogrodniczym studiujesz?
Popatrz na zadanie "po chłopsku", bo i treść jest prostacka. Po co sobie utrudniłeś
prawdopodobieństwem warunkowym? Przecież wiemy co sie stało: z urny już wyciągnięto dwie
białe. Zostały 4 białe i 8 czarnych. Losujemy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo
wyciągnięcia białej?
5 paź 21:16
5 paź 21:25
Mila:
Pomyliłam liczbę kul, bo jest 14, a ja liczyłam 10.
Zaraz poprawię.
5 paź 21:25
wd410: A dlaczego Ω jest obliczana z kombinacji, jeżeli kolejność kul ma znaczenie?
5 paź 21:26
wd410: PW, zadanie utrudniłem sobie prawdopodobieństwem warunkowym, bo chciałem się tego nauczyć i to
zadanie jest z takiego działu, a jak widać, jest kiepsko.
5 paź 21:28
Mila:
Napisałam |Ω|, a potem zmieniłam koncepcję i nie poprawiłam już piszę z warunkowym p.
Na ogół liczę takie zadanie tak, jak podał PW.
5 paź 21:37
Mila:
"Za trzecim razem wylosujemy kulę białą, jeżeli pierwsze 2 wylosowane kule były białe, "
A={(B,B,B),(B,C,B),(C,B,B),(C,C,B)}
B={(B,B,B),(B,B,C)}
A∩B={(BBB)}
Zdarzenia nie są jednakowo prawdopodobne.
| | 6*5*4 | | 10 | |
P(A∩B)= |
| = |
| |
| | 14*13*12 | | 13*14 | |
| | 6*5*4+6*5*8 | | 30 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 14*13*12 | | 13*14 | |
Teraz posprawdzaj rachunki.
5 paź 21:39
Mila:
Witaj PW, dlaczego nie wytknąłeś mi pomyłki?
5 paź 21:40
wd410: | | 1 | |
Dałem w mianowniku 14 * 13 * 12 i ostatecznie wyszło mi |
| |
| | 3 | |
5 paź 21:41
wd410: A, dobra. Już jest odpowiedź. PW i Mila, dziękuje Wam bardzo.
5 paź 21:41
PW: Przykazanie nr 1: Zanim zaczniesz cokolwiek liczyć, opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω.
Wszędzie zalecają: zbuduj model matematyczny.
Dla mnie modelem matematycznym dla tego zadania jest − zarówno w a) jak i w b) − losowanie
jednej kuli z urny "uszczuplonej poprzednimi losowaniami". Proste, zrozumiałe i oddaje zarówno
fizyczny sens tego co się dzieje, jak i sens tego o co pytają.
Zbudowanie modelu matematycznego specjalnie po to, żeby zastosować prawdopodobieństwo warunkowe
będzie trudne, ze względów opisanych o 21:09. Jeżeli już, to raczej użyłbym twierdzenia o
prawdopodobieństwie całkowitym (spojrzeć na zadanie w ten sposób, że możemy losować z dwóch
różnych urn o określonych prawdopodobieństwach wyboru liczonych "w pamięci" i określonych
prawdopodobieństwach wylosowania białej w każdej z urn liczonych "w pamięci").
Takie podejście może służyć wyłącznie pokazaniu, że "można różnie".
Zauważ, że autor zadania nawet nie użył określenia "pod warunkiem że". Po prostu opisał warunki
przeprowadzenia trzeciego losowania − interesuje nas tylko to trzecie, i wiemy co jest w
urnie, gdy dokonujemy tego trzeciego losowania.
5 paź 21:43
Mila:

Na zdrowie.
5 paź 21:44
PW: Mila, nie poluję na pomyłki

. Powiem więcej, rzadko sprawdzam rachunki, interesuje mnie
teoretyczna strona zagadnienia.
5 paź 21:46
wd410: Jestem jeszcze i przeczytałem, przyda się, dzięki jeszcze raz.
5 paź 21:47