Ciągi
A.: Tu musi być jakiś głupi błąd, robię zadanie dwoma sposobami i wychodzi co innego. Czy mógłby
ktoś proszę powiedzieć co robię źle?
Sn=n2+7n
an=?
1)
a1=8
S2=18
a2=18−8=10
r=2
an=a1+(n−1)r=8+(n−1)2=2n+6 (wynik z odp.)
2)
an=Sn+1−Sn
Sn+1=(n+1)2+7(n+1)=n2+2n+1+7n+7=n2+9n+8
an=n2+9n+8−(n2+7n)=2n+8
5 paź 20:21
henrys:
Sn+1−Sn=an+1=2n+8
an=2(n−1)+8=2n+6
5 paź 20:25
Mila:
Sn=a1+a2+.....+an−1+an
Sn−1=a1+a2+.....+an−1
Sn−Sn−1=an
================
an=n2+7n−[(n−1)2+7*(n−1)]=
=n2+7n−(n2−2n+1+7n−7)=n2+7n−n2−5n+6
an=2n+6
5 paź 20:28
A.: 
No tak, dziękuję!
5 paź 20:29
Mila:
5 paź 20:39