3 granice z reguła l'hospitala
Jakub: Witam , mam problem z 2 granicami ,bylbym wdziecnzy gdyby ktos udosptenil mi ich rozwiazanie.
(x−>1)lim (x2−1)lnx
(x−>π/2) lim (tgx)1/(x−π/2)
5 paź 20:31
Bogdan:
Może to pomoże
1) y = (x
2 − 1)
lnx ⇒ lny = ln(x
2 − 1)
lnx ⇒ y = e
(lnx) * (x2 − 1)
lim
x→1e
(lnx) * (x2 − 1)
| | 1 | |
2) y = (tgx)1/(x−π/2) = (tgx)−1/(π/2−x) = ( |
| )1/(π/2−x) = |
| | (tgx) | |
| | 1 | | π | |
= ( |
| )1/(π/2−x) = (tg( |
| − x))1/(π/2−x) = |
| | | | 2 | |
| | π | |
= (tgu)1/u dla u = |
| − x. |
| | 2 | |
lim
u→0(tgu)
1/u
5 paź 22:16