Oblicz
Paulina: Dla funkcji liniowej f(x) = 3x − 1, oblicz:
a) dziedzinę funkcji
b) zbiór wartości funkcji
c) miejsce zerowe
d) argumenty, dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie i ujemne
e) punkty przecięcia się z osiami układu współrzędnych
f) określ monotoniczność funkcji i uzasadnij.
NIE POSŁUGIWAĆ SIĘ WYKRESEM! MAM TO OBLICZYĆ BEZ WYKRESU.
2. Dana jest funkcja f(x) = Ix−1I + I2 − xI. Określ liczbę rozwiązań równania: f(x) = m, w
zależności od parametru m.
5 paź 19:25
Janek191:
a) ℛ
b) ℛ
| | 1 | |
c) f(x) = 0 ⇔ 3 x − 1 = 0 ⇔ 3 x = 1 ⇔ x = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
e) ( |
| ; 0 ) − z osią OX |
| | 3 | |
( 0 ; − 1) − z osią OY
f) a = 3 > 0 , więc funkcja liniowa jest rosnąca
5 paź 21:51
Eta:
5 paź 21:53