wzory skróconego mnożenia
zajac: Witam mam do rozwiązanie takie równanie, wiem że musze tu skorzystać ze wzoru skróconego
mnożenia, ale nie wiem od czego zacząć:
[(6−2*5span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12)span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 − (6+2*5span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12)span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12]2=
5 paź 12:22
zajac: sory cos źle sie dało
5 paź 12:23
zajac: [(6−2*51/2)1/2 −(6+2*51/2)1/2]2=
1/2 ma być w potędze
5 paź 12:25
J:
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
ponadto: (a + b)(a − b) = a2 − b2
5 paź 12:31
zajac: wiem, wiem znam te wzory, ale nie wiem co najpierw mam zrobić, czy podniesc te środkowe nawiasy
do kwadratu czy co
5 paź 12:32
J:
najpierw zewnętrzna potęga
5 paź 12:33
henrys: [(6−2√5)1/2−(6+2√5)1/2]2=6−2√5−2√36−20+6+2√5=..
5 paź 12:33
zajac: henrys: tam nie ma pierwiastka tylko mnożenie.
czyli: = (6−2*5
1/2) − 2*(6−2*5
1/2)
1/2 * (6+2*5
1/2)
1/2 + (6+2*5
1/2)

5 paź 12:40
henrys: to nie rozumiem z czym masz problem
5 paź 12:42
J:
−2[(6 − 2√5)(6 + 2√5)]1/2 = −2(36 − 20)1/2 = −2√16 = − 8
5 paź 12:43
henrys: wykonaj najpierw działania w nawiasach i dopiero podnoś do potęgi
5 paź 12:43