sa
studjent: Witam, czy zna ktoś sposób aby z dowolnego systemu pozycyjnego dokonać konwersji na dowolny
inny?
5 paź 18:50
Mila:
111(2)=1*22+1*21+1*20=4+2+1=7(10)
111(3)=1*32+1*3+1=9+3+1=13(10)
5 paź 18:56
stjudent: Nie sprecyzowałem pytania, chodzi mi o to, abym np.
1111 (2) = 15 (10) = zamieniał na system heksadecymalny , piątkowy, szóstkowy, siódemkowy itp
5 paź 19:01
stjudent: Wiem, że kiedyś taki user godzio czy jakoś tak pisał o tych zamianach w systemach pozycyjnych,
ale nie mogę znaleźć jego postu
5 paź 19:02
Mila:
15I1 (1− reszta z dzielenia na 2)
7| 1
3|1
1|1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1510=1111(2)
==================
16|0
8|0
4|0
2|0
1|1
1610=10000(2)
=================
16(10)=x(5)
16|1
3|3
16(10)=31(5)
=================
Spr.
3*51+1*1=16
5 paź 19:16