szeregi
bimbam: zbadaj zbieżność szeregu
wykazuję rozbieżność
Ograniczam z dołu poprzez ciąg, w którym 1 zastępuję przez "n"
1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| |
2n − 1 | | 2n − n | | n | |
| 1 | |
n=1∑∞ |
| − szereg harmoniczny rozbieżny, więc na mocy kryt porównawczego szereg |
| n | |
wyjściowy jest rozbieżny
Czy to prawidłowe rozwiązanie
Zadania typu "zbadaj zbieżność szeregu" mają tylko odpowiedź: zbieżny / rozbieżny, więc mimo że
de facto odpowiedź może się zgadzać, to sposób jej uzyskania może być zły, dlatego będę
zamieszczał rozwiązania z prośbą o sprawdzenie.
5 paź 17:54
bimbam: chyba źle
5 paź 17:59
bimbam: 1 | | 1 | |
| ≥ |
| powinno być dobrze |
2n −1 | | 2n | |
5 paź 18:10
ICSP: nie lepiej porównawczym w postaci granicznej ?
5 paź 18:15
bimbam: czyli
5 paź 18:20
ICSP: czyli masz szereg ∑ a
n o wyrazach dodatnich. Jeżeli uda Ci się znaleźć drugi szereg ∑ b
n
również o wyrazach dodatnich taki, że :
| an | |
limn |
| = M ∊ (0 ; + ∞) |
| bn | |
to oba szeregi zachowują sie tak samo (oba są zbieżne albo oba rozbieżne)
5 paź 18:22
bimbam: to jest kryterium ilorazowe
Jedno zadanie widziałem przy jego zastosowaniu, ale to za mało
jak dla mnie.
Czy to co napisałem o 18:10 jest OK ?
5 paź 18:23
ICSP: jest
, ale jak widzisz nawet takie proste oszacowanie sprawiło Ci troszkę problemów
5 paź 18:24
bimbam: początki zawsze są trudne
Dzięki
5 paź 18:26