nierówność z parametrem
Zadaniowiec: Witam, co ja tutaj wykonuje źle?
Znajdź te wartości parametru m, dla których liczba 2 nie należy do zbioru rozwiązań nierówności
x2+(m3+3)x−6m2−18m+44 > 0
tak więc f(2)≤0
4+2m3+6−6m2−18m+44≤0
2m3−6m2−18m+54≤0
3 jest pierwiastkiem, więc:
(m−3)(2m2−18)≤0
m=3 v m=−3 v m=3
no więc z wykresu np. można wyczytać, że m∊ <−3, 3> (tylko ten przedział jest pod osią)
w odpowiedzi jest: m∊(−∞, −3) v {3}
5 paź 15:35
J:

dla: x = 3 ..masz punkt odbicia na wykresie
5 paź 15:47
J:
m ∊ (−∞,3> U {3}
5 paź 15:49
J:
m ∊ (−∞ , −3 > U {3}
5 paź 15:50
Zadaniowiec: ajj racja, dziękuję, bo zapomniałem o tym i próbowałem w jakiś dziwny sposób to rozwiązać
ale skoro (m−3) −> m=3 jest pierwiastkiem jednokrotnym, to czy przy "3" na osi nie powinno
przeciąć osi?
5 paź 16:02