Optymailizacja - liceum.
KeramxD: Cześć wszystkim, dostałem zadania z optymalizacji i nie umiem sobię z nimi poradzić. Jutro będę
miał korepetycje i wszystko mam nadzieje zrozumiem, lecz potrzebuje tych zadań na jutro rano.
Bardzo proszę o rozwiazanie.
Zdjęcie poleceń:
http://m.imgur.com/a/l3pGL
5 paź 16:30
olekturbo: jak ci sie zechce przepisac tutaj to pomyslimy
5 paź 16:46
KeramxD: Ok
5 paź 16:59
KeramxD: 1. Suma długości prostopadłościanu z jednego wierzchołka wynosi 6. Jedna krawędź jest dwa razy
większa od drugiej. Wyznacz wymiary prostopadłościanu tak aby objętość była najwieksza.
2. Pole powierzchni walca wynosi 90π. Wyznacz r podstawy aby objętość była największa.
3. Objętość pudełka ma być najwieksza.
Obrazek do rysunku pudełka:
http://imgur.com/fOOp6zv
5 paź 17:04
KeramxD: 1.suma długości krawędzi powinno być.
5 paź 17:05
wmboczek: Zad1.
2x+x+y=6
V=2x2y=2x2(6−3x)
V'=24x−18x3=0
....
5 paź 18:07
wmboczek: Zad2.
90=2r2+2rh
V=πr2h=πr2(45r−r2)
V'=π135r2−4r3=0
...
5 paź 18:10
wmboczek: Zad3.
V=(36−2x)(24−2x)x
V'=....=0
....
5 paź 18:12
KeramxD: A mógłby ktoś to dalej rozwiązać ?
5 paź 20:14
PW: To Ty będziesz uczył korepetytorkę? Ona powinna Ci wyjaśnić wątpliwości.
5 paź 22:00
KeramxD: Rozumiesz, że to zadanie mam oddać na matme przed korepetycjami
5 paź 22:22
5 paź 22:32
daras: albo idź na korki do innego korepetytora, on ci je rozwiąże i potem gotowe oddasz swojej
pierwszej korepetytorce

ale możesz w ten sposób zbankrutować

więc lepiej sam weź się do roboty a będziesz kiedyś bogaty albo szczęśliwy albo jedno i drugie
czego Ci życzę
6 paź 11:04
twojstary: Gówno a nie bogaty. Wolę zapłacić komuś za te głupoty a zając się czymś co naprawdę da
pieniądze.
6 paź 12:17
5-latek: Pieniadze szczęścia nie daja . Szczescie to
6 paź 12:32
Joe Black: Bez sensu... Chodzisz na korki (gdzie płacisz kasę) i prosisz (to zbyt ładnie napisane) żeby
ktoś zrobił zadania na te korki (jak rozumiem)... Postępując twoim tokiem to daj komuś kasę,
aby rozwiązał te zadania....
A jak chcesz korzystać z tego forum to się musisz czegoś nauczyć
6 paź 12:37
5-latek: Mnie się wydaje ze będzie miał korepetycje dzisiaj po południu a zadania ma oddac dzisiaj
rano (te które mu zadala nauczycielka .
6 paź 12:43
daras:
6 paź 21:14
daras: możemy zrobić tak: ja ci podam nr konta a ty mi maila do korepetytorki
6 paź 21:14