Wartość bezwzględna
Domino: Zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej
| | x | |
|x − 1| + |
| − |x + 2| |
| | |x| | |
5 paź 19:54
Janek191:
Czy nic nie brakuje w treści zadania ?
5 paź 21:39
W potrzebie: musisz rozpatrzeć przypadki i narysować wykres pomocniczy, w którym pokażesz funkcje x−1, x,
x+2 i zobaczyć kiedy funkcje są dodatnie, a kiedy ujemne i zapisać działanie ze znakami w
konkretnych przypadkach
5 paź 21:54
Domino: Nic nie brakuje a ja dalej nie wiem jak mam to zrobić
6 paź 22:11
Janek191:
1) Dla x < − 2 mamy
( − x + 1) − 1 − [ − x − 2] = 2
2) Dla − 2 ≤ x < 0 mamy
( − x + 1) − 1 − ( x + 2) = − 2 x − 2
3) Dla 0 < x < 1 mamy
( − x + 1) + 1 − ( x + 2) = − 2 x
4) Dla x ≥ 1 mamy
( x − 1) + 1 − ( x + 2) = − 2
6 paź 22:20
Domino: Dzięki!
7 paź 12:03