matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.9.2010
Zadania
Odp.
10
ani:
Puszcza kampinowska na mapie wykonanej w skali 1:1000 000 zajmuje powierzchnię równą 5,6cm
2
. Oblicz rzeczywistą powierzchnię puszczy i wynik podaj w km
2
13
kali:
3,1,1/3,1/9.1/27.1/81 ciągi geometryczne
2
Olka:
Przesuwając między dwoma punktami pola elektrostatycznego ładunek 200μC, siły pola elektrostatycznego wykonały pracę 1J. Oblicz napięcie między tymi punktami.
3
anka:
1
pierwiastek z X mozna zapisac jako x do −
2
12
Synestezia:
W trapezie ABCD, AB||CD poprowadzono przekatne AC i BD ktore przeciely sie w punkcie S. pole trojkata ABS jest rowne 18cm
2
, a pole trojkata CDS jest rowne 8cm
2
. Oblicz pole trapezu
6
aga:
Mam do policzenia 2 calki a nie wiem jak je zrobic
6
Patrycja:
Próbuję liczyć to i coś nie wychodzi
4
humanista:
oblicz objętośc i pole powierzchni sześcianu , którego przekatna jest o 6cm dłuższa od długości
2
margaretka:
1
24
p
4
−
1
4
p
3
+
11
24
p
2
−
1
4
p
4
bbb:
sinx=−
√
2
/5 wyznacz wartosci pozostalych fukncji trygonometrycznych
2
Sylwia:
Liczba jonów chlorkowych znajdujących się w krysztale chlorku magnezu zbudowanym z n jonów wynosi?'
3
md92:
a) sinα * ctgα b) sinα * cos
2
α + sin
3
α
2
Cezary:
proszę o pomoc
W(x) = x
3
+ 9x
2
− 4x − 1 W(
1
3
) W(−
1
2
)
1
gelynder:
Porownaj liczby x i y
1
kaska:
1. Naszkicuj wykres funkcji f(x) = (
2
3
)
x
i omów jej własności. Oblicz wartość funkcji f dla argumentu −4.
2
Xxx:
Znajdź iloczyn, sumę i różnicę zbiorów.
7
gimnazjalista:
Czym sie różnią podane potęgi:
7
aaa:
Pani Ewelina jest starsza od pana Stefana. W 1988 roku różnica kwadratów liczb wyrażających ich wiek wynosiła dokładnie 1988. Ile lat miało każde z nich w 1988 roku?
7
md92:
tg α
sin α + sin α * tg
2
α =
cos α
1
Logika:
Zadanie 1 Prawdziwe jest zdanie: "Nieprawda, że jeśli Platon założył Akademię, to jeśli Arystoteles był
1
niefizyk:
W odległości 20 cm od pewnego przewodnika indukcja wynosi 4 * 10
−5
T (tesli). Oblicz natężęnie prądu w przewodniku, zakładając, że przewodnik zamocowany jest w substancji której
2
Poziomka:
podstawa graniastosłupa jest trójkątem prostokątnym, w którym przeciwprostokątna ma długość 8 cm, a jeden z kątów ostrych jest równy 30stopni. powierzchnia boczna tego graniastosłupa po
4
Sandii:
(2n+2)! ! + (2n)! !
( 2n+2)! ! − (2n)! !
Treść zadania to: Skróć ułamki. ( Dział zadania to Elementy rachunku podobieństwa )
2
Anćka:
W objętości 1,25 m3 powietrza jest 262,5 dm3 tlenu a) ile dm3 tlenu zawiera 5,4 m3 powietrza
2
aaa:
Wykaż, że dla wszystkich liczb całkowitych k liczba k
6
− 2k
4
+ k
2
dzieli się przez 36.
2
anna:
suma sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 1,3,9, wynosi 121, 364. 76 52
15
rex:
moglby ktos rozwiazac zadania ktore potrafi? z dokladnymi obliczeniami? pozdrawiam
7
anna:
siódmy wyraz ciągu arytm. (a
n
) jest równy zero . suma trzynastu wyrazów tego ciągu ma wartość a,−13 b. 0 c. 6 d.13
1
fly:
Która liczba jest większa:
2
Poziomka:
do pojemnika w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 6 dm wlano 100 litrów wody, która wypełniła 2/3 objętości pojemnika. Oblicz długość krawędzi podstawy tego
2
ANONIM:
długośc wysokości równoległościanu jest równa pierwiastkowi równania h
2
+64=16h Podstawa jest rombem o przekątnych długości 12 cm i 5 cm Oblicz v tego równoległoscianu
1
:
ZAD 1 Na koniec roku szkolnego nauczyciele przygotowali sprawozdanie z udziału uczniów w olimpiadach
2
jolka:
xkwadrat−3x−10>0 dlaczego rozwiązanie tego zadania nie piszemy w postaci sumy przedziałów?
2
Agata:
Kwadrat piątej części stada małp pomniejszonej o 3 schował się w jaskini. Jedna małpa pozostała na drzewie. Ile małp liczyło stado.
0
ANONIM:
w graniastosłupie prawidłowym czworokatnym przekatna ma długośc d=8 i tworzy z przekątną kąt o mierze α=60 Oblicz
6
ANONIM:
ANONIM: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstway ma długośc d=6√2 a pole jego
1
margaretka:
x
5
−5x
3
+4x
5
Mana:
1) Zapisz w postaci ilorazu sumę odwrotności trzech kolejnych liczb naturalny ?
1
Elunia:
Jak zrobić wzór funkcji z 2 niewiadomymi
5
mała :):
Mam takie polecenie wyznaczyć parametr m aby f(x) i g(x) były prostopadłe
6
mała :):
Jak wyliczyć z tego m?
1
1
= −
m−1
2m+5
2
patryk:
:::rysunek::: Ob=?
3
niee umiem tego:
4
23
*x−32
9
*x=16
4
*(4
4
)
4
1
patryk:
:::rysunek::: Oblicz obwód czworokąta
0
Cis:
Który ze stożków o obwodzie przekroju osiowego 30 cm ma największe pole powierzchni bocznej.
9
a:
:::rysunek::: Trapez ABCD przedstawiony na rysunku jest rownoramienny. ile wynosi pole trapezu?
14
martinaa:
rozwiąż równanie metodą wyznacznikową:
2
martin:
√
(2
√
5−6
)do kwadratu
−
√
(3−
√
5
)do kwadratu
.Pomozcie
1
Pomocy!:
Do budowy grzejnika elektrycznego użyto 0,5 [kg] przewodnika z nikieliny o polu przekroju 0.5 [mm
2
]. Jakie będzie natężenie prądu, który popłynie przez grzejnik podłączony do źródła o
6
a:
:::rysunek::: Pole trapezu ABCD przedstawionego na rysunku jest rowne:
1
a:
:::rysunek::: w prostokacie ABCD przekatna BD jest dwa ray dluzsza niz bok AD. ile wynosi kat α?
1
Anka:
Jeżeli spotkam kolegę, to nie pójdę do kina lub odwiedzę kawiarenkę internetową. Mam znaleźć zaprzeczenie zdania logicznego. nie rozumiem tego wogóle . Proszę o pomoc.
0
Anka:
Jeżeli spotkam kolegę, to nie pójdę do kina lub odwiedzę kawiarenkę internetową. Mam znaleźć zaprzeczenie zdania logicznego. nie rozumiem tego wogóle . Proszę o pomoc.
3
PrO.O:
dane są zbiory A={x nalezy do R : I x−4I >/ 7−wieksze lub równe 7} i B={ x nalezy do R:x do kwadratu>0} zaznacz na osi zbior a ,zbior b ,zbior b−a.Chodzi mi tylko o to co jest
1
patryk:
Ile jest liczb naturalnych,których: A)Zaokrągli do dziesiątek jest równe 90.
1
a:
:::rysunek::: z wierzcholka D kwadratu ABCD o boku 4 poprowadzono odcinki laczace ten wierzcholek z srodkami
1
tomaszz:
dane są wielomiany w(x)=x3 −1 i p(x) =2x2+4x+1 Wyznacz wielomian u i podaj jego stopień.
5
Kamil:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2407.html prosze o wytłumaczenie zadanian bo chce sie upewnić
3
patryk:
prosze o zrobienie 1 przykladu (0,2) do potęgi munus 2
2
Rastax:
|−x| / |x+1| = −|x|
1
Rastax:
|−x| −−−−−− = −|x|
0
marta000000:
MATEMATYKA 1 PODRĘCZNIK − Babiński Wojciech, Chańko Lech, Ponczek Dorota. − KSIĄZKA DO 1 LICEUM ; > http://www.taniaksiazka.pl/matematyka-1-podrecznik-z-plyta-cd-babianski-wojciech-chanko-lech-ponczek-dorota-p-182225.html ZADANIE 3 STRONA 17 . ! Jeśli ktoś posiada tą książkę z linku to niech zrobi mi to
3
Piotrek:
Trapez wpisano w okrąg o promieniu długości 5 cm. Środek okręgu należy do trapezu i znajduje się w odległości 4 cm od krótszej podstawy o raz 3 cm od dłuższej podstawy. Oblicz obwód i
16
Ola:
Dane sa wielomiany w(x)=x3−1 i p(x)=2x2+4x+1 . wyznacz wielomian U i podaj jego stopień. b) u(x)=w(x)− p(x)
5
kate:
2
8
(0,25)
2−x
=
2
x+3
1
Izka:
f(x)=−x
2
−4x+1 dla x=3
√
2
+2
4
czabuś:
4
√
125
3
x (0,008)
{ U −{1}{3} = prosze o pomoc w tym zadaniu
1
mernoc:
Wybieramy losowo liczbę naturalną spośród liczb od 1 do n, a następnie rzucamy sześcienną kostką do gry taką liczbę razy, jaką wylosowaliśmy. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy
2
Martyna:
cosα+ctgα
1
=1+
sinα
sinα
i
6
Daria:
x−5
2x
x+1
:
=
x
x+1
x
3x+2
6x+4
6x+3
:
=
2x
4
−x
3
4x
3
−x
x
3
3
anonim:
y(5y
2
− 3y
7
+ 1)(y
3
− 3)= <− 1. najpierw mnożymy przez y pierwszy nawias czy mnozymy nawiasy a potem wszystko przez y?
2
Wierzba:
Naszkicuj wykres funkcji:
5
Ann:
Znajdź liczbę p i q, których pierwiastek ma jeden pierwiastek 3−krotny:
4
lukas:
Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnej funkcji kwadratowej f(x) = ax
2
+bx+c [na tym wykresie odczytać można tylko wierzchołek który ma współrzędne (−3,2) ]
2
Anty-matematyczka:
Mam w układzie współrzędnych narysowane dwa okręgi o promieniu 2 i środkach: S
1
(−6,3) i S
2
(4,3).
2
Kuba:
Jak przenieść na wykres? Mam sobie funkcję kwadratową −2x
2
− 8x − 5. Wyliczyłem sobie W(p,q), gdzie p=−2, a q=3, ok delete liczę i wyszła =24 wiec jak mam zaznaczyć miejsca zerowe na
3
x:
(2x3 + x2)(2x3 − x2) + (x2 + 1)3 =
0
magda:
Dany układ równań przekształć na dwa sposoby do postaci układów równoważnych tak,aby w pierwszym z nich otrzymać przeciwne współczynniki przy niewiadomej x, a w drugim przy
2
justyna:
do wykresu funkcji f należy pnkt A (−1/2, 2). Napisz wzór funkcji f.
1
magda:
Przekształć układ równań tak,aby współczynniki przy niewiadomej y były liczbami przeciwnymi
2
Anonim:
zatrzymalam sie na takim przykladzie i ciagle mi wychodzi inaczej niz mam w rozwiazaniach z tylu ksiazki i nie widze zadnego bledu, moze pomozecie?
14
magda:
Przekształć układ równań tak,aby współczynniki przy niewiadomej x były liczbami przeciwnymi
17
kk:
3x + y − z + q = 4 6x − 2y − z + 2q = 5
21
karola:
Długość przekątnej prostopadłościanu d równa się 17 cm . długośc przekatnej podstawy d
1
=
√
145
cm, a długośc przekątnej jednej ze ścian bocznych d
2
=
√
15
10
xp25:
oblicz objętośc i pole powierzchni sześcianu , którego przekatna jest o 6cm dłuższa od długości jego krawędzi.
4
Natalia:
sześcian o krawędzi długości 12cm i prostopadłościan o krawędziach podstway długości 6cmi 4cm mają równę objętości. Oblicz pole powierzchni całkowitej z tych brył.
0
kk:
jak wpisać równanie z 4 niewiadomymi do obliczenia metodą eliminacji Gaussa w wolframalpha
20
paulinka:
prosta k równoległa do prostej p:5x−y+2=0 i przechodząca przez punkt P=(1,−2)
6
vr:
1.wykonać działania:
(3−i)
2
=
1−3i
0
paulinka:
Punkt A=(2,1) należy do prostej o współczynniku kierunkowym równym 2. Do prostej tej nalezy punkt
11
be:
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że przy sześciokrotnym rzucie monetą co najmniej jeden raz wypadnie orzeł.
4
Paula:
Proszę o pomoc
Dobierz współczynniki a i b tak aby wielomiany W1(x) i W2(x) były równe.
5
Etyk:
Witam. Proszę o sprawdzenie granic całkowania w zadaniu którym chodzi o obliczenie objętości bryły