calka nieoznaczona
aga: Mam do policzenia 2 calki a nie wiem jak je zrobic

calka
√x2 +1dx
i
calka x
3e
x4 dx
12 wrz 20:49
sushi_ gg6397228: druga całka podstawienie
t=x
4
dt= 4x
3 dx
12 wrz 20:54
Godzio:
Przy pierwszym można skorzystać z:
| | x | | a2 | |
∫√x2 + a2dx = |
| √x2 + a2 − |
| In(√x2 + a2 − x) |
| | 2 | | 2 | |
12 wrz 20:56
aga: sushi a gdzie sie podzialo x
3 ? bo nie rozumiem
12 wrz 21:00
12 wrz 21:01
aga: | | x4 | | 1 | |
a czemu tak? |
| dx = |
| x4dx a nie tak? hhe |
| | 4 | | 4 | |
12 wrz 21:05
sushi_ gg6397228: a czytalas w podreczniku metoda podstawien
12 wrz 21:13