;//
ANONIM: ANONIM: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstway ma długośc d=6√2 a pole
jego
powierzchni całkowitej Pc =264cm2 Oblicz długośc krawędzi podstawy tedo graniastosłupa b)
długośc jego wysokośi c)V
12 wrz 17:06
Kejt:
a)d=6√2
d=a√2
a√2=6√2
a=...
b)
Pc=264cm2
264=2a2+4ac
c)V=a2c
12 wrz 17:08
ale: dł. krawędzi podstawy wynosi 6, bo w podstawie masz kwadrat, a wzór na przekątna kwadratu
znasz?
12 wrz 17:10
ANONIM: tak znam
12 wrz 17:20
ANONIM: ale skąd ten wzór na pole
12 wrz 17:22
Kejt: w "normalnym" przypadku, gdy w podstawie mamy prostokąt wzór wynosi:
Pc=2ab+2bc+2ac
ale, że w tym przypadku podstawa jest kwadratem. to nie ma współczynnika "b" tzn. ten wymiar
będzie zastąpiony literą "a" tzn.:
P=2a2+2ac+2ac=2a2+4ac
zrozumiałe?
12 wrz 17:24
ANONIM: a w taki sposób już kapuje oki wyszło dzięki
12 wrz 17:29