jeden przyklad do rozwiazania, gdzie jest blad?
Anonim: zatrzymalam sie na takim przykladzie i ciagle mi wychodzi inaczej niz mam w rozwiazaniach z
tylu ksiazki i nie widze zadnego bledu, moze pomozecie?
(2x3 + x2)(2x3 − x2) + (x2 + 1)3 =
ja zrobiłam to w ten sposób:
(2x3 + x2)(2x3 − x2) + (x2 + 1)3 = 4x6 − 2x5 + 2x5 − x2 + 3x2 + 1 = 4x6 + 2x2 + 1
zaś w rozwiazaniach mam:
5x6 + 2x4 + 3x2 + 1
GDZIE JEST BLĄD? Z góry dziękuje
12 wrz 12:45
Godzio:
(2x3 + x2)(2x3 − x2) −−− wzór skróconego mnożenia (a + b)(a − b) = a2 − b2
(x2 + 1)3 = x6 + 3x4 + 3x2 + 1
sumując:
4x6 − x4 + x6 + 3x4 + 3x2 + 1 = 5x6 + 2x4 + 3x2 + 1
12 wrz 13:08
x: dzieki wielkie
12 wrz 13:08