udowodnij tożsamość trygonometryczną
md92: | | tg α | |
sin α + sin α * tg2 α = |
| |
| | cos α | |
12 wrz 18:33
Anna: pomagam
12 wrz 18:43
bibi: | | sin2α | | 1 | |
L = sinα + sinα * tg2α = sinα (1 + tg2α) = sinα (1 + |
| ) = sinα * |
| |
| | cos2α | | cos2α | |
| | sinα | | 1 | | 1 | | tgα | |
= |
| * |
| = tgα * |
| = |
| = P |
| | cosα | | cosα | | cosα | | cosα | |
12 wrz 18:44
sushi_ gg6397228: po lewej stronie robimy wspolny mianownik
12 wrz 18:45
md92: dzięki wielkie za pomoc. mam jeszcze pytanie :czy do rozwiązania tożsamości wystarczą wzory na
kwadraty sinusa i cosinusa, iloczyn tangensa i cotangensa?
12 wrz 18:47
Anna: | | sin2α | | cos2α + sin2α | |
L = sinα (1 + tg2α) = sinα(1 + |
| ) = sinα * |
| = |
| | cos2α | | cos2α | |
| | | | sinα | | 1 | | sinα | |
P= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosα | | cosα | | cosα | | cos2α | |
L = P
12 wrz 18:48
md92: wystarczą wzory podstawowe, czy trzeba się trochę bardziej zagłębiać?
12 wrz 18:48
Anna: To bywa różnie. Oprócz związków między funkcjami używa się czasem wzorów skróconego mnożenia,
przekształceń algebraicznych, np. wyłączania przed nawias wspólnego czynnika, redukcji wyrazów
podobnych,itp. Po prostu trzeba patrzeć, co możesz zrobić w danym momencie. I kombinować

!
12 wrz 19:26