?
a:

Trapez ABCD przedstawiony na rysunku jest rownoramienny. ile wynosi pole trapezu?
12 wrz 16:16
12 wrz 16:17
a: dziekuje za pomoc a przede wszystkim za cierpliwosc
12 wrz 16:23
szus: moglby ktos dokladnie rozpisac jak zrobic tego typu zadanie? bo mam cos w tym sttylu ale w
ogole nie mam pojecia jak sie za to zabrac
12 wrz 17:01
aa: moze ktos to obliczyc? bo za zadne skarby nie mozemy sie polapac o co chodzi
12 wrz 21:43
sushi_ gg6397228: opuść z wierzcholka C wysokosc na podstawe AB i masz trokat prostokatny CEA
| | (|AB| +|CD|) * |CE| | | 2(|AE|) * |CE| | |
pole trapezu= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 wrz 21:48
sushi_ gg6397228: jak opusci sie wysokosc z D to bedzie punkt F
|AB|= |AF| +|FE| + |EB|
|CD| = |FE|
|AF| + |FE| = |AE|
a boki |CE| i |AF| policzysz z podpowiedzi KEJT
12 wrz 21:52
aa: ale jak mam obliczyc ile wynosi np AE?
12 wrz 21:57
bibi: | h | | √2 | |
| = sin45 ⇒ h = 16 * |
| = 8√2
|
| 16 | | 2 | |
Rysując wysokość z wierzchołka C na podstawę AB, tworzy się Δ prostokątny, a stąd kątg przy
wierzchołku C ma miarę 45 stopni, a stąd dalej widać, że ten Δ jest równoramienny.
Przyjmując:
|AB| = |CD| + 2x
z powyższego mamy:
|CD| + x = h = 8
√2
| | |AB| + |CD| | | |CD| + 2x + |CD| | | 2(|CD| + x) | |
P = |
| h = |
| h = |
| h = (|CD| + x) h
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Ostatecznie:
P = 8
√2 * 8
√2 = 64 * 2 = 128
12 wrz 21:59
Eta:

Trapez jest równoramienny, to : IEBI=
a−b2 to: IAEI=
a+b2
Δ AEC jest prostokątny i równoramienny => IAEI= ICEI=
h
| | a+b | |
zatem P= |
| *h= h*h= h2
|
| | 2 | |
P= h2
z ΔAEC : h
2+h
2= 16
2 => 2h
2= 256 => h
2= 128
to:
P= 128 [j
2]
12 wrz 22:12