krotności wielomianów z parametrem
Ann: Znajdź liczbę p i q, których pierwiastek ma jeden pierwiastek 3−krotny:
a) 125x3 + px2 + qx + 8 = 0
b) 18x3 + px2 + 32x + q = 0
12 wrz 13:21
sushi_ gg6397228:
zapisz sobi tak 125(x−a)(x−a)(x−a) , nastepnie wymnoz i porównaj odpowiednie wspolczynniki
lub uzyj wzor skroconego mnozenia stopnia 3−go
12 wrz 13:43
Ann: nie rozumiem... w czym ma mi pomóc to (x−a) ? byłabym wdzieczna o dokładne wytłumaczenie co
pokolei zrobic ...
12 wrz 13:55
sushi_ gg6397228: masz miec trzykrotny pierwiastek
125(x−a)3= 125(x3 +3x2a+3xa2+a3) = 125x3 + 375x2a +375xa2 +125a3
125x3 + 375x2a +375xa2 +125a3===== 125x3 +px2 +qx+8
porównujemy wspolczynniki
125x3 ===== 125x3
25a3===== 8 ==> a=....
375a = p ==> p =...
375a2 == q q= ...
12 wrz 14:11
Ann: hmm, a moze byc tak? ze wzoru skr. mnoż. :
b3 = 8 −> b= 2
3ab2 = q −> 3a*4
3a2b = p −> p=3a2*2
a3 = 125 −>a=5
p=3*52*2 −>p=150
q=3*5*22−>q=60
12 wrz 15:32
sushi_ gg6397228:
nie
a=5x jak chesz ze wzorow skroconego mnozenia
12 wrz 16:00