liczby zespolone
vr: 1.wykonać działania:
2. Napisać w postaci trygonometrycznej:
a) 2
b) 1+i
3. obliczyc
(
12+
√32i)
360
4.
obliczyc
4√1−i√3
5. rozwiazac rownania w zbiorze liczb zespolonych
z
2+z+1=0
bardziej chodzi mi o sam sposób rozwiązania, potrafi ktoś?
12 wrz 10:39
bibi: | | (3−i)2 | | 9−6i−1 | | 8−6i | | 1+3i | |
1. |
| = |
| = |
| * |
| =U{8+24i−6i |
| | 1−3i | | 1−3i | | 1−3i | | 1+3i | |
| | 26+18i | | 13+9i | |
+18}{1+9}= |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
12 wrz 10:56
vr: ok

następne ktoś potrafi?
12 wrz 13:06
Godzio: 2.Zdaje się że tak to będzie:
b) z =
1 + i z = |z|(cosφ + isinφ)
|z| =
√12 + 12 =
√2
| | 1 | | √2 | |
sinφ = |
| = |
| Jest to pierwsza ćwiartka φ = 45o |
| | √2 | | 2 | |
| | π | | π | |
z = √2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
12 wrz 13:22
Godzio: ta jedynka przy sin powinna być z części urojonej
12 wrz 13:31
Godzio:
Masz taki wzór:
z
n = |z|
n * (cos(nφ) + isin(nφ))
koszystając z niego: wyznaczam postać trygotonometryczną:
|z| =
√14 + 34 =
√1 = 1
| | | | √3 | |
sinφ = |
| = |
| => pierwsza ćwiartka: φ = 60o |
| | 1 | | 2 | |
z
360 = 1
360*(cos(360 * 60) + isin(360 * 60) ) =
1 * (cos0 + isin0) = 1 + i0 = 1
12 wrz 13:34
Godzio: analogicznie możesz z kolejnym przykładem bo masz tam: z1/4
12 wrz 13:35