przekształcanie ukladu równan
magda: Dany układ równań przekształć na dwa sposoby do postaci układów równoważnych tak,aby w
pierwszym z nich otrzymać przeciwne współczynniki przy niewiadomej x, a w drugim przy
niewiadomej y
{4x−y=6
{−x+5y=8
{4x−3y=6
{−2x+5y=8
12 wrz 12:48
donia: 5x +2y=7
x+y=2
23 wrz 14:55
pigor: ... np. b)
{ 4x− 3y= 6 i { 4x− 3y= 6 /*5 ⇔ { 4x − 3y = 6 i { 20x−15y = 30
{−2x+5y= 8 /*2 {−2x+5y= 8 /*3 {−4x+10y=16 {− 6x+15y = 24 , więc
dodając stronami dane układy
7y=22 i 14x=54 ⇔ y=
227 i x=
5414 ⇔
(x,y)= (227, 277) . ...
23 wrz 15:12
patrycja: Dany układ równań przekształć na dwa sposoby do postaci układów równoważnych tak,aby w
pierwszym z nich otrzymać przeciwne współczynniki przy niewiadomej x, a w drugim przy
niewiadomej y
a) {5x+2y=7
{x+y=2
10 wrz 15:51
Antek : {5x+2y=7 {5x+2y=7
{x+y=2 /*(−5) to {−5x−5y=−10
teraz dla y
{5x+2y=7 {5x+2y=7
{x+y=2/*(−2) to {−2x−2y=−4
11 wrz 10:23