matematykaszkolna.pl
Prawa logiczne Logika: Zadanie 1 Prawdziwe jest zdanie: "Nieprawda, że jeśli Platon założył Akademię, to jeśli Arystoteles był uczniem Platona, to Arystoteles nie uczęszczał do Akademii.". Czy na podstawie tej informacji można udzielić odpowiedzi na poniższe pytania (jeśli tak, to podaj te odpowiedzi): a) Czy Platon założył Akademię? b) Czy Arystoteles był uczniem Platona? c) Czy Arystoteles uczęszczał do Akademii? Zadanie 2 Na przerwie, w czasie której zbito doniczkę z kwiatkiem, zostało w klasie trzech chłopców: Jurek, Leszek i Wojtek. Na pytanie, kto zbił doniczkę chłopcy udzielili następujących odpowiedzi. Jurek: Ja nie zbiłem doniczki. Wojtek ją zbił. Leszek: Wojtek nie zbił doniczki. Jurek ją zbił. Wojtek: Ja nie zbiłem doniczki. Leszek też jej nie zbił. Ustal, który z chłopców zbił doniczkę, wiedząc, że jeden z nich dwa razy skłamał, drugi raz skłamał i raz powiedział prawdę, a trzeci dwa razy powiedział prawdę.
12 wrz 18:32
mrcn: 2. Wojtek kłamie raz, w pierwszym zdaniu Leszek kłamie w jednym i drugim Jurek mówi prawdę. Doniczkę zbił Leszek.
13 wrz 13:24