Ile lat?
aaa: Pani Ewelina jest starsza od pana Stefana. W 1988 roku różnica kwadratów liczb wyrażających ich
wiek wynosiła dokładnie 1988. Ile lat miało każde z nich w 1988 roku?
12 wrz 18:40
sushi_ gg6397228: a2−b2=(a−b)(a+b)=1988
teraz 1988 trzeba na czynniki pierwsze rozlozyc
12 wrz 18:44
aaa: (a−b)(a+b) = 2*2*7*71
i teraz łącząc w pary i wymnażając liczby, czyli te czynniki, sprawdzam która opcja jest
mozliwa...?
np.
| ⎧ | a−b=4 | |
| ⎩ | a+b=994 | czyli już wiem że to nie spełnia warunków na pewno
|
i tak kolejno, tak?
12 wrz 19:07
sushi_ gg6397228: w pary, ale nie wszystkie liczby tylko wybrane
12 wrz 19:09
sushi_ gg6397228: 7*71=497
12 wrz 19:10
sushi_ gg6397228: i pamietja to sa ludzie , wiec duzo lat nie moga miec razem
a+b= 71
a−b= 28
od tego bym zaczal liczyc
12 wrz 19:12
aaa: a tak, mój błąd. ok dzięki
12 wrz 19:14
aaa: tak z takimi liczbami wychodzi
12 wrz 19:15
lpdpddpp4: hahahaha liczyć nie potrafisz to idz do specjalnej tam ciebie naucza
4 wrz 19:50