wykaż że dla każdej liczby całkowitej p, wyrażenie jest liczbą całkowitą
margaretka: 124p4−14p3+1124p2−14p
12 wrz 19:49
bibi: | 1 | | 1 | | 11 | | 1 | | 1 | |
| p4 − |
| p3 + |
| p2 − |
| p = |
| p(p3 − 6p2 + 11p − 6) = |
| 24 | | 4 | | 24 | | 4 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| p(p3 − 6p2 + 9p + 2p − 6) = |
| p[p(p2 − 6p + 9) + 2(p − 3)] = |
| | 24 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| p[p(p−3)2 + 2(p − 3)] = |
| p(p − 3)(p2 − 3p + 2) = |
| p(p − 3)(p − 1)(p − |
| | 24 | | 24 | | 24 | |
2)
p(p − 3)(p − 1)(p − 2) jest podzielne zawsze przez 24, więc powyższe jest zawsze
wielokrotnością 24
12 wrz 20:13
sushi_ gg6397228: | | 1 | |
wyciagnij |
| przed nawias, potem wyciagnij "p" |
| | 24 | |
dostaniesz wielomina 3−go stopnia,
potem dzielisz Hornerem przez (p−1) bo 1 jest pierwiastkiem wielomianu (p
3−6p
2+11p−6)
12 wrz 20:17