Synestezia: W trapezie ABCD, AB||CD poprowadzono przekatne AC i BD ktore przeciely sie w punkcie S. pole
trojkata ABS jest rowne 18cm2, a pole trojkata CDS jest rowne 8cm2. Oblicz pole trapezu
ABCD.
12 wrz 20:56
sushi_ gg6397228:
wskazówki:
h=h
1+h
2
12 wrz 21:05
Synestezia: a mógłbyś zrobić rysunek do Twoich wskazówek? Bo nie umiem sobie tego wyobrazić...
12 wrz 21:08
sushi_ gg6397228: jestem jeszcze wiekszym leniem od Ciebie w rysowaniu
12 wrz 21:10
Synestezia:

i tyle wiem. Do tych oznaczeń możesz napisać Twoje wskazówki?
12 wrz 21:36
12 wrz 21:39
think: wzór na pole trapezu:
12 wrz 21:40
think: spostrzeżenie, dotyczące kątów jest przydatne, bo w takim razie te trójkąty są podobne więc z
tego spróbuj wyciągnąć jakąś informację.
12 wrz 21:42
Synestezia: Nic mi to nie mówi

Doszedłem jeszcze do tego, że h1 :h2 = 3:2
12 wrz 22:06
sushi_ gg6397228: to samo dyczy sie bokow AB i CD skala podobienstwa
12 wrz 22:18
Eta:

Podaję gotową zależność !
( poszukaj na forum, było podawane wyprowadzenie tej zależności )
P(trapezu ABCD) = (
√P1+
√P2)
2 = P
1+ 2
√P1*P2+P
2
P
3= P
4=
√P1*P2
stąd: P(ABCD) = (
√18+
√8)
2= 18 + 2*
√18*8+8= 26+2*
√144= 26+ 24= 50
na tym koniec rozwiązania
Odp:
P= 50 [j
2]
12 wrz 23:56
Bogdan:

Podam rozwiązanie tego zadania, bo dość trudno jest znaleźć jego rozwiązanie w czeluściach
archiwum naszego forum.
Najpierw wykażemy, że |ES| = |SF| oraz że pola trójkątów ASD i BSC są równe.
| a | | h | |
Z podobieństwa trójkątów: ABD i ESD: |
| = |
| . |
| |ES| | | h2 | |
| a | | h | |
Z podobieństwa trójkątów: ABC i FSC: |
| = |
| |
| |SF| | | h2 | |
Stąd |ES| = |SF| = c
h
1 + h
2 = h
Pole trójkąta ASD:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PASD = |
| c*h1 + |
| c*h2 = |
| c(h1 + h2} = |
| ch |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Pole trójkąta BSC:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PBSC = |
| c*h1 + |
| c*h2 = |
| c(h1 + h2} = |
| ch |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli
P
ASD = P
BSC = P
3
| 1 | | 1 | |
PASD = PABD − P1 = |
| ah − P1 i PBSC = PBCD − P2 = |
| bh − P2 |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
PASD = PBSC ⇒ |
| ah − P1 = |
| bh − P2 |
| 2 | | 2 | |
1 | | 1 | | 1 | |
| ah − |
| bh = P1 − P2 ⇒ |
| h(a − b) = P1 − P2 |
2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
Pole trapezu ABCD PT = |
| h(a + b) |
| 2 | |
| 1 | | 1 | |
Równania: |
| h(a − b) = P1 − P2 i |
| h(a + b) = PT dzielimy stronami. |
| 2 | | 2 | |
| a | | √ P1 | |
Z podobieństwa trójkątów ABS i CDS: |
| = |
| |
| b | | √ P2 | |
√P1 − √P2 | | P1 − P2 | |
| = |
| |
√P1 + √P2 | | PT | |
√P1 − √P2 | | (√P1 − √P2)*(√P1 + √P2) | |
| = |
| |
√P1 + √P2 | | PT | |
1 | | √P1 + √P2 | |
| = |
| |
√P1 + √P2 | | PT | |
PT = (√P1 + √P2)2 ⇒ P
T = (
√18 +
√8)
2 = 18 + 2
√18*8 + 8 = 50
Dodam, że:
1.
PT = (√P1 + √P2)2 = P
1 + 2
√ P1*P2 + P
2, gdzie
√ P1*P2 = P
3
| ab | |
2. c = |
| oraz 2c = |EF| jest równe średniej harmonicznej długości podstaw a i b. |
| a + b | |
13 wrz 12:15
Eta:

Podam taki dowód dla tej zależności:
ΔABD i ΔABC mają tę samą wysokość i podstawę ( ich pola są równe)
zatem : P
1+P
3= P
1+P
4 =>
P3=P4
z podobieństwa ΔABS ~ ΔCDS
| P1 | | √P1 | | √P1*P2 | |
|
| = k2 => k= |
| = |
|
|
| P2 | | √P2 | | P2 | |
wprowadzam oznaczenia dla x, y >0
IDSI= x , IBSI = k*x i ICSI= y , IASI= k*y
| kx*ky | | k2*xy*sinα | |
P1= |
| *sinα= |
|
|
| 2 | | 2 | |
sinβ= sin(180
o −α)= sinα
| x*ky | | k*xy | | 2P1 | | P1 | | P2 | |
P3= |
| *sinβ= |
| * |
| = |
| = P1* |
|
|
| 2 | | 2 | | k2xy | | k | | √P1*P2 | |
| P1*P2 | |
P3= |
| = √P1*P2
|
| √P1*P2 | |
P(ABCD) = P
1+P
2 + P
3+P
4= P
1+P
2+ 2P
3
P(ABCD)= P
1+2
√P1*P2+ P
2
P(ABCD) =
( √P1+ √P2) 2
13 wrz 13:37
ss: jak to się mówi chuj
28 kwi 15:30
Matura za tydzien :
1 maj 13:38
NieUmiemITyle: Dobrze, że teraz chociaż wiem czego nie ogarniam
2 mar 02:03