Prawdopodobieństwo
be: Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że przy sześciokrotnym rzucie monetą co najmniej jeden raz
wypadnie orzeł.
12 wrz 10:22
bibi: Ω=2
6=64
A − zd. polegające na wyrzuceniu co najmniej raz orła
A'(zd. przeciwne) − zd. polegające na niewyrzuceniu orła (wszystkie reszki)
| | 1 | | 63 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
|
|
| | 64 | | 64 | |
12 wrz 10:50
be: A co oznacza to Ω?
12 wrz 14:25
sushi_ gg6397228: to oznacza, ze na lekcji nie uwazasz
12 wrz 14:30
be: I jeszcze jedno

w urnie znajduje się pięć kul białych i sześć czarnych. Z urny tej losujemy jedną kulę. Jakie
jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej za drugim razem?
12 wrz 14:32
be: Help pomoże ktoś

na jutro potrzebuję.
12 wrz 20:33
bibi: Zadanie bez sensu − z urny losujemy jedną kulę, a mamy wylosować czarną za drugim razem! Masło
maślane

− rodzi się pytanie, czy dobrze je przepisałeś?!
12 wrz 20:38
be: Sory rzeczywiście źle przepisałam

Powinno być: losujemy jedną kulę, a następnie z
pozostałych losujemy drugą kulę. Reszta dobrze
12 wrz 20:56
bibi: No właśnie, ale jeszcze brakuje informacji, czy po pierwszym "braniu" kulę wrzucamy z powrotem
do urny, czy też ją zatrzymujemy? Jak rozumiem zatrzymujemy tą kulę, wtedy:
| | 5 | | 6 | | 6 | | 5 | | 30 | | 30 | | 60 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 11 | | 10 | | 11 | | 10 | | 110 | | 110 | | 110 | |
Jeśli byśmyt zwracali rozwiązanie byłoby inne
12 wrz 21:07
be: Z pozostałych a więc chyba odrzucamy
Podasz to drugie rozwiązanie?
12 wrz 21:09
bibi: | | 5 | | 6 | | 6 | | 6 | | 30 | | 36 | | 66 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | | 121 | | 121 | | 121 | |
Wyszło "niestety" to samo, choć w środku jest inaczej, ha ha ha
12 wrz 21:13
be: Dzięki wielkie za pomoc
12 wrz 21:14