funkcje wykładnicze
justyna: do wykresu funkcji f należy pnkt A (−1/2, 2). Napisz wzór funkcji f.
12 wrz 12:48
Kejt:
postać ogólna:
y=ax+b
piszesz takie równanie żeby spełniało:
czyli najprościej podstawiasz dla a=1
12 wrz 12:53
Bogdan:
Wzór y = ax + b przedstawia prostą w postaci kierunkowej.
Postać ogólna prostej wyraża się wzorem: Ax + By + C = 0
W zadaniu mowa jest o funkcji wykładniczej, a nie o linii prostej.
Funkcja wykładnicza ma wzór: f(x) = ax.
Biorąc dane z zadania tworzymy równanie: f(−1/2) = 2 ⇒ 2 = a−1/2
z tego równania obliczamy wartość a.
12 wrz 13:21