prosze o pomoc
bbb: sinx=−√2/5 wyznacz wartosci pozostalych fukncji trygonometrycznych
12 wrz 19:36
mernii:): cosx wyznaczamy z " jedynki trygonometrycznej" a potem będziemy mogli wyznaczyć tgx i ctgx. A w
jakim przedziale jest x(chodzi mi w której ćwiartce układu współrzędnych, 1 odpada)?
12 wrz 19:45
bibi: cos
2x = 1 − sin
2x
| | √2 | | 2 | | 23 | | √23 | |
cos2x = 1 − (− |
| )2 = 1 − |
| = |
| ⇒ cosx = +/− |
|
|
| | 5 | | 25 | | 25 | | 5 | |
| | sinx | | | | √2 | | √46 | |
tgx= |
| = |
| = −/+ |
| = −/+ |
|
|
| | cosx | | | | √23 | | 23 | |
| | cosx | | | | √23 | | √46 | |
ctgx = |
| = |
| = −/+ |
| = −/+ |
| |
| | sinx | | | | √2 | | 2 | |
12 wrz 19:46
bbb: dziekuje
12 wrz 19:51
bibi: spoko loko, ale mernii prawidłowe zadanie Tobie zadał/zadała, czy aby nie była podana ćwiartka
kąta?
12 wrz 19:54